ΜΑΘΕ ΠΩΣ ΑΝΟΙΞΗ

Φυτική βαφή με κόκκινο λάχανο

Η φύση μπορεί να σας χαρίσει μια υπέροχη παλέτα από γήινους χρωματισμούς, αρκεί να συνεργαστείτε μαζί της!

Υλικά & Εργαλεία
– Ένα κόκκινο λάχανο
– Στύψη (φυσικό ορυκτό σε μορφή κρυστάλλων)
– Αλάτι θαλασσινό
– Μαλλί πρόβειο
– Μετάξι προαιρετικά

Οδηγίες
> Μετρήστε τα υλικά σας. Ξεκινήστε ζυγίζοντας το λάχανο. Σ΄αυτή τη συνταγή χρειάζεστε ποσότητα από το φυτό 8 φορές περισσότερη από την ποσότητα του υλικού προς βαφή (1600 γρ. λάχανο σε αυτή την περίπτωση οπότε 200γρ. μαλλί και μετάξι).
> Για να “πιάσει” η φυτική βαφή χρειάζεται μια προετοιμασία των υλικών, το λεγόμενο στύψωμα. Ζεσταίνετε νερό στην κατσαρόλα διαλύοντας 30 γρ. στύψη και προσθέτετε το μαλλί. Η  ποσότητα της στύψης είναι το 15% του υλικού προς βαφή. Αφήστε για μια ώρα τα υλικά σας μέσα, ανακατέψτε που και που και προσέξτε να μη βράσει και κετσεδιάσει το μαλλί!  Έπειτα το βγάζετε να στραγγίσει και βάζετε φρέσκο νερό στην κατσαρόλα να ζεσταίνεται.
> Ενδιάμεσα έχετε κόψει το λάχανο σε μικρά κομματάκια και το ρίχνετε να βράσει για μια ώρα, προσθέτοντας και 30 γρ. αλάτι.
> Μετά από μια ώρα βράσιμο το λάχανο έχει βγάλει τις χρωστικές του και το ζουμί είναι σκούρο μωβ. Καλό είναι, σε αυτό το στάδιο, να σουρώσετε τα λάχανα σε μια γάζα ή σε ένα δίχτυ για να μην μπερδευτούν με το μαλλί, το οποίο βάζετε άλλη μια ώρα στη βαφή, σε σιγανή φωτιά.
> Σβήνετε τη φωτιά και τα αφήνετε στην ησυχία τους μέχρι την άλλη μέρα!
> Την επόμενη ημέρα βγάζετε τα υλικά σας από το λουτρό της βαφής και το αφήνετε να στεγνώσει και μόνο τότε το ξεπλένετε για να βγάλει τη βαφή που περισσεύει.
> Βλέπετε ότι το χρώμα έχει “πιάσει” διαφορετικά στο μετάξι και διαφορετικά στο μαλλί. Αυτό συμβαίνει πάντα στα διαφορετικά υλικά.

Iδέα!
Την ίδια συνταγή μπορείτε να εφαρμόσετε σε λογής λογής φυτά, όπως κρεμμύδια, βαλσαμόχορτο, πορτοκαλί ντάλιες, φύλλα από μηλιές κλπ. Ο πειραματισμός δεν τελειώνει ποτέ.

Δημιουργία της Λένας Γεροθανάση – saitalenas.gr Εάν σας άρεσε αυτή η δημιουργία μοιραστείτε την ή κάντε την αγαπημένη σας!

Αφήστε σχόλιο

Η δημιουργικότητα σε όλο της το μεγαλείο!
Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα για να λαμβάνετε τα νέα μας.
Για Free downloads: Πατρόν, μοτίβα, ετικέτες κι άλλα χρήσιμα
για τις κατασκευές σας κάντε κλικ εδώ
Creativity! Το περιοδικό της Δημιουργίας!
Συμπληρώστε τη φόρμα για να λαμβάνετε τα νέα μας!
Free download: Mοτίβα, Πατρόν και άλλα χρήσιμα για τις κατασκευές σας.
Το όνομα σας
Το email σας