TIPS ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Επιλέξτε το κάμπινγκ για τις καλοκαιρινές διακοπές σας!

Το καλοκαίρι είναι εδώ κι εσείς ανυπομονείτε να το απολαύσετε χωρίς όμως να χρειαστεί να ξοδέψετε μια περιουσία; Θέλετε να περάσετε χαλαρά τις ημέρες των διακοπών με την οικογένειά σας ή την παρέα σας; Έχετε την ανάγκη για ξεχωριστές διακοπές με δόσεις περιπέτειας; Ο καλύτερος τρόπος είναι το κάμπινγκ, οργανωμένο ή ελεύθερο, σε κάποια γωνιά της Ελλάδας.
Όταν λέμε…  «δόσεις περιπέτειας» εννοούμε τις νέες εμπειρίες που αποκτά κανείς όταν κάνει διακοπές κοντά στη φύση και χωρίς τις ανέσεις που προσφέρει ένα ξενοδοχείο.
Το κάμπινγκ είναι μια ευχάριστη και πρωτόγνωρη εμπειρία, διασκεδαστική και γεμάτη με εικόνες που σίγουρα θα σας συνοδεύουν για πολύ καιρό. Συγχρόνως είναι η πιο οικονομική λύση διακοπών και μετά από ένα τόσο δύσκολο χειμώνα, όλοι μας έχουμε ανάγκη για λίγες ημέρες καλοκαιρινών διακοπών. Γιατί λοιπόν να χρειαστεί να ξοδέψουμε πολλά;
Για να απολαύσετε λοιπόν κάθε στιγμή, για να αποφύγετε κακοτοπιές και δυσάρεστες καταστάσεις και να ξέρετε ακριβώς τι θα συναντήσετε, θα πρέπει να κάνετε μια καλή έρευνα και να οργανωθείτε όσο το δυνατόν καλύτερα, ακολουθώντας χρήσιμες συμβουλές για κατασκηνωτές…

campingskΟργανωμένο ή Ελεύθερο;
Και οι δύο επιλογές, έχουν τα θετικά και τα αρνητικά τους. Ό,τι κι αν επιλέξετε όμως, σκεφτείτε αν είστε διαθετειμένη για κάποιους συμβιβασμούς σε θέματα ύπνου, διατροφής και καθαριότητας.
Επίσης, αν είστε γονείς με μικρά παιδιά και πρώτη φορά θα κάνετε κάμπινγκ, καλό θα ήταν να δοκιμάσετε το οργανωμένο. Προσφέρει περισσότερες ανέσεις, όπως εστιατόριο, ειδικό κοινόχρηστο χώρο για μαγείρεμα, κοινόχρηστες τουαλέτες, ντους με ζεστό νερό, καφετέρια, σούπερ μάρκετ κλπ.

Τι θα χρειαστείτε
Αν αποφασίσετε να κάνετε κάμπινγκ -με το σύντροφό σας- δεν είναι απαραίτητο να έχετε αυτοκίνητο. Στο σακίδιο πλάτης θα έχετε όλον τον εξοπλισμό σας τακτοποιημένο. Αν έχετε παιδιά, καλό θα ήταν, να ταξιδέψετε με αυτοκίνητο,  γιατί τα πράγματα που θα χρειαστείτε θα είναι περισσότερα.

camping4Βασικοί κανόνες συμβίωσης στη φύση
1. Επικοινωνούμε με την παρέα μας, πάντα χαμηλόφωνα.
2. Συλλέγουμε όλα τα σκουπίδια μας.
3. Σεβόμαστε τα δέντρα τα οποία μας προσφέρουν τη σκιά τους και δεν σπάμε κλαδιά.
4. Αν θέλουμε ν’ ανάψουμε φωτιά για μαγείρεμα, οριοθετούμε την εστία με πέτρες και κρατάμε κοντά μας νερό, για λόγους ασφαλείας. Προτιμήστε να ψήνετε στην παραλία που η θάλασσα είναι δίπλα σας.
5. Εφόσον υπάρχει αρκετός ελεύθερος χώρος, δε στήνουμε τη σκηνή κολλητά με τις προϋπάρχουσες, εκτός αν μας καλέσουν οι γείτονες.

Ελεύθερο κάμπινγκ και νομοθεσία
Το ελεύθερο κάμπινγκ, για να ξέρετε, είναι παράνομο από το 1976 και σε πιθανό έλεγχο πιθανόν να πληρώσετε πρόστιμο. Και παρόλο που πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν ξεχάσει ακόμα και τη λέξη «διακοπές» λόγω οικονομικής δυσχέρειας και θα μπορούσαν να απολαύσουν λίγες ημέρες διακοπών κοντά στη φύση, χωρίς καν να πρέπει να πάνε σε οργανωμένο κάμπινγκ, η πολιτεία αύξησε το πρόστιμο και όχι μόνο αυτό, αν δεν πληρωθεί, καταλήγει στην εφορία… Αυτά, απλά για να είστε ενήμεροι.

Αυτονόητο δικαίωμα το ελεύθερο κάμπινγκ
Είναι δικαίωμα όλων των ανθρώπων, το ελεύθερο κάμπινγκ, πάντα με σεβασμό στη φύση. Θα πρέπει να σταματήσει αυτή η υποκρισία της Πολιτείας. Δεν γίνεται να νομιμοποιούν τα αυθαίρετα στις περισσότερες παραλίες της χώρας μας και συγχρόνως να κυνηγούν, με το πρόσχημα της προστασίας της φύσης, όλους όσους κάνουν ελεύθερο κάμπινγκ.
Ο κάθε άνθρωπος έχει υποχρέωση να σέβεται τη φύση και να φροντίζει γι’ αυτήν, αλλά συγχρόνως να την απολαμβάνει ζώντας κοντά της.

camping1Πού δεν στήνουμε σκηνή
-Σε παραλίες που βρίσκονται κοντά στην πόλη και είστε σε δημόσια θέα. Το σίγουρο είναι ότι θα εκνευρίσετε τους ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων και θα καλέσουν την αστυνομία.
-Σε παραλίες όπου μαζεύονται πολλοί λουόμενοι, γιατί συνήθως διαμαρτύρονται ότι «κλέβετε» τον ίσκιο των δέντρων.

Συμβουλές για νέους κατασκηνωτές
– Όταν πρόκειται ν’ αγοράσετε σκηνή, σκεφτείτε πως χρειάζεται χώρος και για τις αποσκευές σας, επομένως αγοράστε μια σκηνή μεγαλύτερη ή κάποια που να έχει προβλεφθεί ειδικός χώρος
– Οι σκηνές igloo είναι καλύτερες γιατί στήνονται εύκολα και γρήγορα.
– Καλό είναι να έχετε ένα φακό μόνιμα μέσα στη σκηνή. Εσωτερικά της σκηνής, στον ουρανό, υπάρχει μια θηλιά, όπου μπορείτε να κρεμάσετε το φακό για να φωτίζει όλο το χώρο, όταν χρειάζεται.
– Μια καλή λύση, για να διατηρείτε το χώρο της σκηνής καθαρό είναι να έχετε μαζί σας ένα  μουσαμά ή λιόπανο, όπου θα το τοποθετήσετε στο χώμα πριν στήσετε τη σκηνή. Μια λύση που θα κρατήσει τη σκηνή σας καθαρή μέσα-έξω.
– Μη ξεχάσετε, πριν στήσετε τη σκηνή, να καθαρίσετε το χώρο από πέτρες ή κλαδιά, για να μην σας ταλαιπωρούν την ώρα του ύπνου.
– Όταν ξεκινάτε για περιήγηση, να κλείνετε καλά τη σκηνή σας και να παίρνετε μαζί σας τα πολύτιμα αντικείμενά σας. Αυτό να το θυμάστε όταν κάνετε ελεύθερο κάμπινγκ, γιατί δεν ξέρετε ποτέ ποιος θα πλησιάσει το χώρο σας ενώ λείπετε.
Στα οργανωμένα κάμπινγκ δεν έχουν παρατηρηθεί ποτέ τέτοιου είδους προβλήματα.
– Τέλος, μην ξεχνάτε τη σκιά! Ελέγξτε από πού βγαίνει ο ήλιος το πρωί και στήστε τη σκηνή σας σε όσο το δυνατόν πιο σκιερό χώρο

Αν είστε λάτρεις του κάμπινγκ σίγουρα θα απολαύσετε τις ώρες σας κοντά στη φύση. Αν το κάμπινγκ το επιλέξετε για λόγους οικονομίας, να θυμάστε πως το σπουδαιότερο είναι να είστε χαλαροί και έτοιμοι για νέες εμπειρίες. Αυτό που απαιτείται είναι ο σεβασμός στη φύση, γιατί για λίγες ημέρες θα είναι «το σπίτι σας». Κι αν παρόλο που προετοιμαστήκατε καλά, ξεχάσατε κάτι, δεν χάλασε κι ο κόσμος, όλα είναι μέσα στο παιχνίδι! Άλλωστε, το είπαμε, όποιος κάνει κάμπινγκ θα κάνει ξανά και ξανά…

camping-toolsΒασικός εξοπλισμός (οργανωμένου ή ελεύθερου)
– Σκηνή
– Σλίπινγκ μπανγκ
– Υπόστρωμα
– Μαξιλάρι φουσκωτό
– Φακό, μπαταρίες
– Σφυρί για να στερεώσετε τα πασαλάκια της σκηνής
– Θερμό, για να κρατάτε δροσερό το νερό σας
– Φαρμακείο με  τα απαραίτητα: θερμόμετρο, παυσίπονο, αλοιφή για τσιμπήματα, αντισηπτικό, αυτοκόλλητη γάζα, επίδεσμο, αντιπυρετικό και φάρμακο για αλλεργίες.
– Σακούλες απορριμμάτων
– Μια ψάθα για να την τοποθετήσετε ακριβώς έξω από τη σκηνή, για να μη λερώνεται το εσωτερικό της σκηνής.
– Διάφορα άγκιστρα για να κρεμάτε τις σακούλες με τα φρούτα ή τα σνακ. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγουμε το κάρφωμα στα κλαδιά του δέντρου

Εxtra εξοπλισμός (οργανωμένου ή ελεύθερου)
Ανάλογα με το τι θα επιλέξτε, οργανωμένο ή ελεύθερο, αν θα τρώτε έξω ή θα μαγειρεύετε η ίδια τα γεύματα, θα εξαρτηθεί και τι εξοπλισμό θα χρειαστείτε:
– Τραπέζι πτυσσόμενο
– Καρέκλες ή πτυσσόμενα σκαμπό
– Πιάτα, ποτήρια και πιρούνια μιας χρήσης
– Ένα μικρό ψυγείο πάγου, είτε ηλεκτρικό (το οργανωμένο προσφέρει ρεύμα με πολύ μικρό κόστος), είτε ψυγείο που φορτίζεται από τον αναπτήρα του αυτοκινήτου σας
– Σχοινί για να απλώνετε τις πετσέτες σας
– Λάμπα φωτισμού με υγραέριο
– Γκαζάκι για να φτιάχνετε τον πρωινό καφέ
– Μια μπαλαντέζα για παροχή ρεύματος
– Στρώμα φουσκωτό, αν θέλετε την άνεσή σας
– Τρόμπα για να φουσκώσετε το στρώμα
– Mανταλάκια
– Ένα μικρό πακετάκι (ταξιδίου) με κλωστές και βελόνες (μπορείτε να κόψετε ένα κομμάτι χαρτόνι 3×6 και να περάσετε κλωστές που έχετε σπίτι, κάνοντας κάθε 10 χιλ. μια ψαλιδιά στο χαρτόνι, κάτι σαν εγκοπή, για να μη φεύγουν τα κομμάτια των κλωστών.

Ελεύθερο κάμπινγκ (έξτρα εξοπλισμός)
Για ελεύθερο κάμπινγκ, προσθέστε και:
– Δοχείο νερού για να πλένεστε (υδρία)
– Φορητή χημική τουαλέτα
– Ομπρέλα για να την έχετε μόνιμα δίπλα στη σκηνή για ίσκιο
– Πόσιμο νερό
– Τρόφιμα που μαγειρεύονται εύκολα και διάφορα σνακ (αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς, παστέλια κλπ.)
– Μια μικρή ψησταριά για εύκολο μαγείρεμα.

camping2Tips
– Χρησιμοποιήστε υφασμάτινες τσάντες για τα ψώνια στο νησί ή στο χωριό και μην ξεχνάτε το καπέλο σας για προστασία από τον ήλιο.
– Κινηθείτε περισσότερο με ποδήλατο ή με τα πόδια. Αφήστε το αυτοκίνητο παρκαρισμένο και για τις πολύ μακρινές βόλτες.
– Όταν πηγαίνετε στην παραλία, να έχετε πάντα μια σακούλα για τα σκουπίδια που πιθανόν δημιουργήσετε. Δεν αφήνουμε πλαστικές συσκευασίες στην παραλία, ούτε υπολείμματα φαγητού.

Καλό καλοκαίρι σε όλους σας! Εάν σας άρεσε αυτή η δημιουργία μοιραστείτε την ή κάντε την αγαπημένη σας!

Αφήστε σχόλιο

Η δημιουργικότητα σε όλο της το μεγαλείο!
Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα για να λαμβάνετε τα νέα μας.
Για Free downloads: Πατρόν, μοτίβα, ετικέτες κι άλλα χρήσιμα
για τις κατασκευές σας κάντε κλικ εδώ
Creativity! Το περιοδικό της Δημιουργίας!
Συμπληρώστε τη φόρμα για να λαμβάνετε τα νέα μας!
Free download: Mοτίβα, Πατρόν και άλλα χρήσιμα για τις κατασκευές σας.
Το όνομα σας
Το email σας