ΓΙΑ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΦΤΙΑΞΤΕ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΜΑΘΕ ΠΩΣ

Δημιουργήστε το δικό σας φυσικό σαπούνι

Ζωτικά προβλήματα «βαρύνουν» την καθημερινότητά μας, εγκλωβίζοντας τον καθένα σε μια μίζερη αποδοχή «αναπόφευκτης» φθοράς, ψυχικής και σωματικής, χωρίς την παραμικρή νότα αισιοδοξίας, ελπίδας και
προοπτικής. Σε πείσμα όλων αυτών, πιστεύουμε σθεναρά ότι αξίζει τον κόπο να φροντίσουμε λίγο τον εαυτό μας, στοχεύοντας σε στοιχειώδη ποιότητα ζωής, μεθοδεύοντας άσκηση, υγιεινή διατροφή, και φυσικά, φυσικά
εξειδικευμένα προϊόντα περιποίησης του δέρματος. Η αίσθηση της ευεξίας και αναζωογόνησης κάθε κυττάρου του οργανισμού, αντανακλά καλή διάθεση και όρεξη για ζωή και αποτυπώνεται απλόχερα με το χαμόγελο, το οποίο ως γνωστόν, είναι μεταδοτικό. Γιατί απλά, νοιώθουμε καλά με τον εαυτό μας, και αυτό δεν μένει «κρυφό».
Στα χνάρια της διαρκούς ανανέωσης, η εταιρεία Sempreviva [sempre vivere: πάντα ζω], σας δίνει την δυνατότητα να δημιουργήσετε εύκολα, με βήματα απλά και κατανοητά, το δικό σας φυσικό Καλλυντικό.

Σαπούνι
Το σαπούνι είναι ένα άλας, που προκύπτει κατά την αντίδραση των γλυκεριδίων (εστέρων λιπαρών οξέων, που είναι συστατικά των λιπών και ελαίων, με γλυκερίνη), με διάλυμα καυστικού νατρίου (σόδας) [NaOH, υδροξείδιο του νατρίου] ή καυστικού καλίου (ποτάσας) [ΚΟΗ, υδροξείδιο του καλίου]. Η αντίδραση αυτή ονομάζεται ΣΑΠΩΝΟΠΟΙΗΣΗ και έχει ως
αποτέλεσμα την παραγωγή Σαπουνιών και Γλυκερίνης. Τα σαπούνια διαφέρουν μεταξύ τους, ως προς τη σύσταση, ανάλογα με το είδος του ελαίου, που χρησιμοποιείται. Τα έλαια αποτελούνται από διαφορετικά είδη λιπαρών οξέων (υπό μορφή εστέρων), τα οποία έχουν τις δικές τους, ξεχωριστές ιδιότητες και καθορίζουν την ποιότητα ενός σαπουνιού και απαιτούν διαφορετική ποσότητα βάσης για να σαπωνοποιηθούν.
Η απαιτούμενη ποσότητα της σόδας ή ποτάσας υπολογίζεται επακριβώς, σύμφωνα με τον βαθμό (τιμή) σαπωνοποίησης (SAP value), που αντιστοιχεί σε κάθε έλαιο. Ο υπολογισμός πρέπει να γίνει με ακρίβεια, ώστε να μην υπάρξει «περίσσεια» από κάποιο από τα αντιδρώντα και η αντίδραση να πραγματοποιηθεί πλήρως (στοιχειομετρικά).  Τα σαπούνια, που περιέχουν καυστικό νάτριο είναι στερεά και σκληρά, ενώ η καυστική ποτάσα χρησιμοποιείται για παρασκευή υγρών σαπουνιών.
Τα χειροποίητα σαπούνια διατηρούν την γλυκερίνη, που έχει παραχθεί, μέσω της διαδικασίας, σε αντίθεση με αυτά του εμπορίου, από τα οποία η γλυκερίνη απομακρύνεται τεχνητά, καθιστώντας τα, κατώτερης ποιότητας. Η αντίδραση δημιουργίας του διαλύματος της σόδας είναι εξώθερμη, φθάνοντας μέχρι και τους 85-90οC, με συνέπεια να απελευθερώνει
θερμότητα, ικανή να συντηρεί και να εξελίσσει την ενδόθερμη αντίδραση σαπωνοποίησης (ένωση του διαλύματος της σόδας με τα έλαια), στην «Ψυχρή» Μέθοδο. Για να παραχθεί σαπούνι απαιτείται:
1. Ένα ή περισσότερα Λάδια.
2.  Συγκεκριμένη ποσότητα Νερού, υπολογισμένη με βάση το σύνολο των λαδιών, 30-37% .
3. Συγκεκριμένη ποσότητα Καυστικής Σόδας (Καυστικού Νατρίου, Υδροξειδίου του Νατρίου) ή σε περιπτώσεις παρασκευής Υγρού Σαπουνιού, Καυστικής Ποτάσας (Καυστικού Καλίου, Υδροξειδίου του Καλίου), υπολογισμένη επακριβώς για κάθε ένα των Λαδιών, σύμφωνα με την τιμή Σαπωνοποίησης αυτού (SAP value), που ανευρίσκεται από σχετικούς πίνακες. Οι επί μέρους αυτές τιμές αθροίζονται και παρέχουν την τελική ποσότητα της σόδας (ή της ποτάσας).
4. Για να εξασφαλισθεί ότι έχει καταναλωθεί όλη η ποσότητα της σόδας, προστίθεται στο «ίχνος» μικρή ποσότητα καλλυντικού / θεραπευτικού Ελαίου Υπερλίπανσης, έως 5% επί της ποσότητας των λαδιών.

Sempreviva_Soap3

Sempreviva_Soap-2
Φυσικό Σαπούνι Μαλλιών (Hair Soap)
Παραθέτουμε μια φόρμουλα και τον τρόπο παρασκευής ενός θαυμάσιου στερεού σαπουνιού μαλλιών με την ψυχρή μέθοδο. Τα πολύτιμα συστατικά του αποτελούν πηγή θρέψης για την τρίχα και το δέρμα και απαλλαγής από ερεθισμούς και κνησμό.

Διαδικασία παρασκευής
1. Σε γυάλινο ή σκληρό πλαστικό δοχείο, προσθέστε 250 g απιονισμένο νερό.
2. Κατόπιν, ρίξτε μέσα προσεκτικά και σταδιακά την ποσότητα της καυστικής σόδας (147,2 g) και αναδεύστε με σπάτουλα ή κουτάλα (ξύλινη ή σιλικονούχα).
3. Η αντίδραση διάλυσης της σόδας στο νερό είναι εξώθερμη και η θερμοκρασία θα φτάσει 90°C.
Προσοχή: Φορέστε γάντια, γυαλιά και μάσκα!
4. Αφήστε το δοχείο σιγά-σιγά να ψυχθεί, έως τους 42-43°C, όπου θα γίνει η συνένωση με τα λάδια. Παρακολουθήστε τη θερμοκρασία, που κατεβαίνει, με θερμόμετρο, αναδεύοντας κάθε τόσο.  Στους 50°C, προσθέστε τα 100 g ανθόνερο δενδρολίβανο, καθότι αυτό είναι πιο ευαίσθητο.

sempreviva_soap5. Σε άλλο δοχείο, γυάλινο ή πλαστικό, ζυγίστε τις ποσότητες από τα 6 λάδια και τα θερμαίνετε, έως 45-50°C , ώστε να προκύψει ένα ομογενές διάλυμα.
6. Παρακολουθήστε τις θερμοκρασίες και στα δύο δοχεία και όταν φθάσουν και τα δύο στους 42-43°C, ρίξτε το διάλυμα νερού-σόδας μέσα στα λάδια, σταδιακά, και αναδεύετε με το stick blender δυνατά ή ακόμα και χειροκίνητα, με κουτάλα.
> Αρχίζει η αντίδραση σαπωνοποίησης και σιγά-σιγά το μείγμα παχαίνει.
7. Συνεχίστε με το mixer χειρός, ώστε να ενοποιηθούν τα δύο μίγματα, να γίνει η σαπωνοποίηση και το προϊόν να αρχίσει να παίρνει την υφή κρέμας. Το πιστοποιούμε από το χαρακτηριστικό ίχνος “trace”, οπόταν σχηματίζεται μικρή κοιλότητα, που διατηρείται ελάχιστα, όταν μικρή ποσότητα σαπουνόμαζας αφεθεί από την άκρη της σπάτουλας να στάξει από ψηλά, προς την επιφάνεια του μίγματος. Στο σημείο αυτό, προσθέστε τα παρακάτω υλικά:
• 30 g Jojoba oil και 10 g έλαιο Αχιλλέας για υπερλίπανση 4%
• 12 g Μέλι για μαλακτικές ιδιότητες (θερμαίνουμε έως 42° C)
• 6 g Βάμμα Βρώμης + 6 g Βάμμα Τσουκνίδας, για περιποίηση δέρματος και τριχωτού της κεφαλής
• 2 g Βιταμίνη Ε, ως αντιοξειδωτικό.
8. Στη συνέχεια, περί τους 35οC, προστίθενται οι σταγόνες των αιθερίων ελαίων
9. Συνεχίστε την ανάδευση, μέχρι να διαπιστωθεί ότι το μείγμα είναι ικανοποιητικά παχύρευστο, οπότε και χύνεται σε καλούπια, προκειμένου να στερεοποιηθεί.
10. Αφήστε σε μέρος, χωρίς υγρασία και ρεύματα για 1-5 μέρες, ανάλογα με το πόσο γρήγορα θα σκληρύνει.
11. Βγάλτε από τα καλούπια και κόψτε, όσο ακόμα είναι μαλακό, σε επιθυμητά τεμάχια.
12. Αφήστε τα σαπούνια σε σκιερό, στεγνό, καλά αεριζόμενο χώρο, χωρίς υγρασία, για 6-8 εβδομάδες, ώστε να πέσει το pH, οπότε στο σημείο αυτό έχει ολοκληρωθεί η αντίδραση σαπωνοποίησης, το σαπούνι έχει χάσει όλη την υγρασία, έχει ωριμάσει και είναι έτοιμο για χρήση.

Μια παρουσίαση-δημιουργία της sempreviva Εάν σας άρεσε αυτή η δημιουργία μοιραστείτε την ή κάντε την αγαπημένη σας!

Αφήστε σχόλιο

Η δημιουργικότητα σε όλο της το μεγαλείο!
Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα για να λαμβάνετε τα νέα μας.
Για Free downloads: Πατρόν, μοτίβα, ετικέτες κι άλλα χρήσιμα
για τις κατασκευές σας κάντε κλικ εδώ
Creativity! Το περιοδικό της Δημιουργίας!
Συμπληρώστε τη φόρμα για να λαμβάνετε τα νέα μας!
Free download: Mοτίβα, Πατρόν και άλλα χρήσιμα για τις κατασκευές σας.
Το όνομα σας
Το email σας