ΜΕ ΥΦΑΣΜΑ ΜΑΘΕ ΠΩΣ ΑΝΟΙΞΗ

Κάλυμμα βιβλίου/ατζέντας με ύφασμα

ζ

Με αυτή τη χειροτεχνία θα σας δείξω πώς μπορείτε να ντύσετε ένα βιβλίο ή μια ατζέντα ανεξαρτήτως μεγέθους. Και μπορεί να αναρωτιέστε αν υπάρχει άνθρωπος που να χρησιμοποιεί την κλασική ατζέντα θα σας απαντήσω πως ναι, υπάρχουν και αυτοί δε «βολεύονται» με τις «ηλεκτρονικές λύσεις», όσο κι αν η εποχή μας το επιβάλλει…

Μετρήστε την ατζέντα σας
Μετρήστε και τις δυο διαστάσεις: Ύψος και συνολικό φάρδος εμπρός-ράχη-πίσω. Για να μετρήσετε το συνολικό φάρδος, η μεζούρα θα πρέπει να αγκαλιάζει την ατζέντα. Οι δικές μου μετρήσεις είναι 21×32 εκ., γιατί έχω μπροστά μου μια ατζέντα σε μέγεθος Α5.
Περιθώριο ραφής: 0,75 εκ. εκτός αν δοθεί διαφορετικό.

Κοπή υφάσματος
Εάν το ύφασμά σας έχει κατεύθυνση, θα πρέπει να δώσετε προσοχή στο κόψιμο.
•Ένα κομμάτι ύφασμα για το εξωτερικό είναι όσο μετρήσατε συν ένα εκατοστό γύρω-γύρω. Δηλ. 23×34 εκ. (εάν θέλετε να καπιτονάρετε, πρώτα να καπιτονάρετε και μετά να κόψετε). Το ύφασμα αυτό μπορεί να είναι σκέτο από ένα όμορφο κομμάτι ύφασμα ή να το φτιάξετε εσείς όπως θέλετε, όπως έκανα κι εγώ από ένα κομμάτι που είχα κεντημένο στη κεντητική μου κι έβαλα και λίγο από σεμεδάκι επάνω.
•Ένα κομμάτι ύφασμα για τη φόδρα ίδιου μεγέθους όπως και παραπάνω. Όταν μπει η ατζέντα δεν φαίνεται καθόλου).
•Ένα κομμάτι βάτα θερμοκολλητική (καλύτερα λεπτή-630) στις διαστάσεις της ατζέντας σας, δηλ. 21x 32 εκ.
•4 κομμάτια ύφασμα για τα σημεία που γυρνάνε και αγκαλιάζουν την ατζέντα μεγέθους 23×14 εκ. (εάν η ατζέντα σας έχει άλλο μέγεθος κόψτε τα κομμάτια αυτά στο ύψος που έχετε και σε φάρδος όσο το φάρδος σας/2 μείον 3 εκ. π.χ. αν έχετε φάρδος 42 εκ. θα υπολογίσετε το φάρδος των κομματιών αυτών (42/2)-3 = 18 εκ.
•1 κομμάτι ύφασμα για την τσέπη στο εσωτερικό (προαιρετικά) μεγέθους 14×24 εκ. Τα 14 εκ. είναι το φάρδος και το άλλο το ύψος που διπλώνεται στη μέση. (Αν έχετε άλλες διαστάσεις, θα κόψετε το ύψος πάλι το ίδιο, αλλά το φάρδος σας θα είναι όσο το φάρδος του αμέσως παραπάνω κομματιού, δηλ. στην περίπτωση του παραδείγματος 18 εκ.). Μπορείτε να βάλετε και περισσότερες τσέπες κόβοντας μεγαλύτερα στο ύψος κομμάτια και να τις βάλετε το ένα πάνω στο άλλο.

Κατασκευή-Οδηγίες
>Καπιτονάρετε το εξωτερικό ύφασμα με τη βάτα ή απλώς τη θερμοκολλάτε και την αφήνετε στην άκρη.
>Πάρτε το κομμάτι της τσέπης. Διπλώστε ανάποδη με ανάποδη και έχετε ένα κομμάτι 14×12 εκ. Σιδερώστε για να γίνει τσάκιση και κάντε ένα εξώραφο στην πλευρά που είναι το ύφασμα διπλωμένο, σε απόσταση 2-3 χιλ. από την άκρη.
>Πάρτε τώρα την τσέπη και τοποθετήστε την πάνω στην καλή πλευρά ενός κομματιού 23×14 εκ. με τέτοιο τρόπο ώστε οι κάτω πλευρές των κομματιών να συμπίπτουν. Στερεώστε με τσιμπιδάκια ή καρφίτσες γύρω γύρω και κάντε ένα εξώραφο στα 3 χιλ. από τις 3 μεριές, δηλ. στα πλάγια και κάτω, ώστε να στερεωθεί η τσέπη πάνω στο ύφασμα.
>Πάρτε τώρα ένα άλλο κομμάτι 23×14 εκ. και βάλτε το καλή με καλή με το κομμάτι που μόλις φτιάξατε.
>Γαζώστε μόνο στη δεξιά πλευρά. Σιδερώστε να ανοίξει καλά η ραφή και κάντε από την καλή μεριά, εκεί που είναι διπλωμένο το κομμάτι, ένα εξώραφο στα 2-3χιλ. Βάλτε καλή με καλή και τα άλλα δύο ίδια κομμάτια και γαζώστε και αυτό.
>Πάρτε τώρα μπροστά σας την εξωτερική πλευρά και αποφασίστε ποια πλευρά θα είναι πίσω. Σημαδέψτε με μια καρφίτσα το κέντρο, στη μακριά πλευρά της πίσω μεριάς. Κόψτε δυο κομμάτια λάστιχο (το ένα 6 εκ. και το άλλο 7 εκ. και τοποθετήστε τα όπως βλέπετε στην 8η φωτογραφία).
>Κάντε ένα γαζί στερέωσης για να μείνουν τα λάστιχα στη θέση τους.
>Βάλτε τώρα από πάνω καλή με καλή τα δυο κομμάτια που ετοιμάσαμε στο προηγούμενο βήμα. Προσέξτε το εξώραφο που κάνατε να είναι προς το κέντρο του καλύμματος και να συμπίπτουν οι ελεύθερες άκρες του με τις ελεύθερες άκρες του εξωτερικού. Γαζώστε με ένα περιθώριο ραφής 3 χιλ. μόνο στις δύο στενές πλαϊνές άκρες.
>Στη συνέχεια, βάλτε από πάνω τη φόδρα πάλι καλή με καλή με το εξωτερικό ύφασμα και στερεώστε. Γαζώστε γύρω γύρω, αφήνοντας ένα άνοιγμα στην κάτω μεριά, στο κέντρο της μεριάς που είναι διπλωμένο, δηλ. της μπροστινής.
>Σιγουρευτείτε ότι έχει ραφτεί καλά μπρος πίσω στερεώνοντας στην αρχή και στο τέλος του ανοίγματος. Το άνοιγμα αυτό δεν φαίνεται και δεν θα το ράψετε. Κόψτε τις γωνίτσες και γυρίστε το κάλυμμα τα μέσα-έξω από το άνοιγμα. Προσοχή σε αυτή τη φάση να μην μπερδευτείτε με τα εσωτερικά κομμάτια. Αν κάτι δεν βλέπετε να πηγαίνει καλά, απλώς θα πρέπει να τα γυρίσετε προς τα μέσα.
>Βάλτε μέσα την ατζέντα και υπολογίστε το σημείο που πρέπει να ραφτεί το κουμπί. Ράψτε το και αρχίστε να χρησιμοποιείτε την ατζέντα σας!

 

Για οποιαδήποτε απορία, επικοινωνήστε με τη Μάνια Χατζηιωαννίδη στο maniaforquilts@gmail.com
Για τα υφάσματα, τα εργαλεία και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία, επισκεφτείτε το www.marmalena.gr Εάν σας άρεσε αυτή η δημιουργία μοιραστείτε την ή κάντε την αγαπημένη σας!

Αφήστε σχόλιο

Τα πιο δημοφιλή

Επικοινωνία

ΔΥΡΟΣ ΕΠΕ
Πύργου Δυρού 34, Περιστέρι, Αθήνα, 12134
Τηλ: 210 5736513, 210 5736334
Fax: 210 5736525

Email: dyros@dyros.com.gr

Τοποθεσία στο χάρτη

Το Creativity στο Pinterest!

Copyright © 2016. Created by ΔΥΡΟΣ ΕΠΕ - Απαγορεύεται η αναδημοσίευση άρθρων, αποσπασμάτων και φωτογραφικού υλικού, χωρίς την άδεια του περιοδικού.

Η δημιουργικότητα σε όλο της το μεγαλείο!
Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα για να λαμβάνετε τα νέα μας.
Για Free downloads: Πατρόν, μοτίβα, ετικέτες κι άλλα χρήσιμα
για τις κατασκευές σας κάντε κλικ εδώ
Creativity! Το περιοδικό της Δημιουργίας!
Συμπληρώστε τη φόρμα για να λαμβάνετε τα νέα μας!
Free download: Mοτίβα, Πατρόν και άλλα χρήσιμα για τις κατασκευές σας.
Το όνομα σας
Το email σας