PATCHWORK ΜΑΘΕ ΠΩΣ

Tα βασικά εργαλεία που χρειάζονται στην τεχνική Patchwork

Σε προηγούμενη ανάρτησή μας μιλήσαμε για το μετρικό σύστημα, κάτι που είναι απαραίτητο για να προχωρήσουμε στα εργαλεία που χρησιμοποιούμε και που είναι αυτονόητο ότι υπάρχουν και στα δύο συστήματα (ίντσες και εκατοστά).
Ξεκινάμε από την παραδοχή ότι για να κάνουμε πάτσγουορκ δεν χρειάζεται κανένα εργαλείο, εκτός από ένα ψαλίδι και μια βελόνα. Έτσι έκαναν πάτσγουορκ τα πρώτα χρόνια και έτσι εξακολουθούν και κάνουν κάποιες φανατικές του «χεριού». Ωστόσο, όπως έχει γίνει και σε όλα τα πράγματα, η τεχνολογία και η πρόοδος μάς έχουν εξοπλίσει με εργαλεία που σίγουρα κάνουν τη δουλειά μας ευκολότερη.

Τρία είναι τα βασικά μας εργαλεία, από τα οποία ξεκινάμε:

• Το στρογγυλό κοπίδι ή κόφτης υφασμάτων (στο εξής κόφτης): Υπάρχουν διάφορα μοντέλα και διάφορα μεγέθη. Ένας κόφτης μεσαίου μεγέθους (διάμετρος μαχαιριού 45 χιλ.) είναι ό,τι πρέπει για αρχή και καλύπτει τις περισσότερες ανάγκες. Ως προς τα άλλα μεγέθη, θα πρέπει να ξέρετε ότι όσο πιο μικρός είναι ο κόφτης, τόσο πιο εύκολα ελίσσεται και προσφέρεται περισσότερο για κόψιμο σε καμπύλη (που έρχεται όμως πολύ αργότερα) και όσο πιο μεγάλος, τόσο περισσότερα στρώματα υφασμάτων κόβει.
Διαφορές υπάρχουν και στις λαβές, που όμως προσωπικά θεωρώ ότι δεν παίζουν και τόσο μεγάλο ρόλο. Αν πάλι δίνετε μεγάλη σημασία στην εργονομία, είναι κι αυτό μια παράμετρος που θα σας βοηθήσει να διαλέξετε.

sel_14_aΟ κόφτης, έχοντας για οδηγό το χάρακα, «τρέχει» επάνω στην επιφάνεια κοπής και κόβει με ακρίβεια τα υφάσματα. Προσοχή, κόβουμε πάντοτε από μας και προς τα έξω, για να μην έχουμε ατυχήματα. Και πάντα προσοχή, μακριά από τα παιδιά.

• Η επιφάνεια κοπής είναι αυτή που θα μας βοηθήσει να κόψουμε τα υφάσματά μας χωρίς να σημαδέψουμε το τραπέζι μας.
Αν έχουμε την οικονομική δυνατότητα, καλό είναι η επιφάνεια αυτή να είναι όσο το δυνατόν όσο μεγαλύτερη γίνεται. Είναι φτιαγμένη από ένα φοβερό υλικό (αυτοϊάσιμο- autohealing) που τη βοηθάει να επουλώνει μόνη της τα  «τραύματα» που της προξενεί ο χάρακας και μένει καινούργια για πολλά-πολλά χρόνια. Πιστέψτε με και μετά από ατελείωτα χιλιόμετρα κοψίματος.

sel_14_bΟι καλές σε ποιότητα επιφάνειες είναι διπλής όψης (στη μια εκατοστά και στην άλλη ίντσες), έχουν όλες τις διαγραμμίσεις που χρειαζόμαστε στο πάτσγουορκ και προστατεύουν τη λεπίδα σας από το να χαλάει πολύ γρήγορα.
Τέλος, οι επιφάνειες που πρέπει να αποφύγετε είναι αυτές που δυστυχώς κυκλοφορούν και έχουν στην ίδια πλευρά ίντσες και εκατοστά. Μόνο μπέρδεμα θα σας φέρουν!

• Ο χάρακας: Οι χάρακες του πάτσγουορκ είναι πιο χοντροί σε πάχος από τους  συνηθισμένους, προκειμένου να είναι πιο σταθεροί, όταν δέχονται πίεση από τον κόφτη. Για αρχή ένα μέγεθος 10  επί 45 εκ. ή 15 επί 30 εκ. είναι πολύ καλή επιλογή. Βολεύει και για τα μικρά κομμάτια αλλά και για τα μεγαλύτερα.

sel_15_asel_15_bsel_14_cΣτην πορεία και με βάση το τι σας αρέσει να κάνετε, μπορείτε να αγοράσετε κι άλλους χάρακες, γιατί υπάρχουν μεγαλύτεροι, μικρότεροι τριγωνικοί και γενικά ό,τι μπορεί να σας περάσει από το μυαλό.
Πέρα από αυτά που θα χρειαστεί ίσως να αγοράσετε, αν αποφασίσετε να ξεκινήσετε με τον εξοπλισμό, θα χρειαστείτε και τα παρακάτω, που λίγο πολύ υπάρχουν σε όλα τα σπίτια:

• Ψαλίδι ή ψαλίδια. Και χρησιμοποιώ πληθυντικό, γιατί, όπως ίσως γνωρίζετε, άλλο το ψαλίδι για τα χαρτιά και άλλο για τα υφάσματα. Αν κόψετε με το καλό σας το ψαλίδι, που έχετε για τα υφάσματα, χαρτί, τότε, πάτε γι’ άλλο ψαλίδι, γιατί θα «στομώσει» όπως λέμε και δε θα κόβει πια καλά, αφού θα «μασάει» το ύφασμα.
sel_15_c
• Ξηλωτήρι, γιατί θα ‘ρθει και η κακιά ώρα – πάντα έρχεται- που θα πρέπει να ξηλώσετε. Γιατί να μην το κάνετε πιο εύκολα με το κατάλληλο εργαλείο; Όσες έχουν ραπτομηχανή, σίγουρα θα έχουν κι ένα ξηλωτήρι, μια και είναι απαραίτητο εξάρτημα και μας το δίνουν συνήθως με τη μηχανή.

• Καρφίτσες.

• Βελόνες. Εάν αποφασίσετε να κάνετε το quilting στο χέρι, παραδοσιακά, τότε θα σας είναι χρήσιμες οι κοντύτερες ειδικές βελόνες του πάτσγουορκ, όχι όμως ότι δεν μπορείτε να κάνετε τη δουλειά σας και με τις συνηθισμένες.

• Δαχτυλήθρα, αν το πάτε «χεράτο».

• Παραμάνες, κανονικές ή ειδικές που είναι λίγο καμπύλες. Θα χρειαστούν όταν κάνουμε το καπιτονάρισμα.

• Μολύβια μαρκαρίσματος ή το παλιό σαπουνάκι, όταν θέλουμε να σημαδέψουμε κάτι πάνω στο ύφασμα. Τα μολύβια μαρκαρίσματος που υπάρχουν στην αγορά είναι είτε μόνιμα, είτε εξαφανίζονται με το πλύσιμο, που είναι και αυτό που κατά κανόνα θέλουμε στο πάτσγουορκ.

• Σίδερο και σιδερώστρα που όλες έχουμε στα σπίτια μας.

• Και άλλα εργαλεία πιο εξειδικευμένα, που θα τα περιγράφουμε, όταν τα συναντήσουμε στην πορεία.

Ένα βασικό εργαλείο για μένα, αλλά μπορεί όχι για σας είναι η ραπτομηχανή. Για την επιλογή της μηχανής όμως θα μιλήσουμε σε επόμενη ανάρτησή μας.
Από την περιγραφή της χρησιμότητας του κάθε εργαλείου, καταλαβαίνετε ότι μπορείτε να κάνετε και χωρίς αυτά, μετρώντας με μεζούρα και κόβοντας με το ψαλίδι. Και το τονίζω αυτό για να μη σας σταματήσει το κόστος, αν το πάτσγουορκ σας ελκύει ως τεχνική.

Κείμενα & φωτογραφίες: Μάνια Χατζηιωαννίδη

 

Κράτα το



 Εάν σας άρεσε αυτή η δημιουργία μοιραστείτε την ή κάντε την αγαπημένη σας!

Αφήστε σχόλιο

Τα πιο δημοφιλή

Επικοινωνία

ΔΥΡΟΣ ΕΠΕ
Πύργου Δυρού 34, Περιστέρι, Αθήνα, 12134
Τηλ: 210 5736513, 210 5736334
Fax: 210 5736525

Email: dyros@dyros.com.gr

Τοποθεσία στο χάρτη

Το Creativity στο Pinterest!

Copyright © 2016. Created by ΔΥΡΟΣ ΕΠΕ - Απαγορεύεται η αναδημοσίευση άρθρων, αποσπασμάτων και φωτογραφικού υλικού, χωρίς την άδεια του περιοδικού.

Η δημιουργικότητα σε όλο της το μεγαλείο!
Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα για να λαμβάνετε τα νέα μας.
Για Free downloads: Πατρόν, μοτίβα, ετικέτες κι άλλα χρήσιμα
για τις κατασκευές σας κάντε κλικ εδώ
Creativity! Το περιοδικό της Δημιουργίας!
Συμπληρώστε τη φόρμα για να λαμβάνετε τα νέα μας!
Free download: Mοτίβα, Πατρόν και άλλα χρήσιμα για τις κατασκευές σας.
Το όνομα σας
Το email σας