PATCHWORK ΡΑΠΤΙΚΗ ΜΑΘΕ ΠΩΣ

Patchwork – Μετρικό σύστημα: ίντσες ή εκατοστά;

Δίλημμα που απασχολεί τις πιο «διαβασμένες», αλλά που με τον χρόνο τείνει να εκλείψει, μια και έχει καθιερωθεί πια διεθνώς το μετρικό σύστημα που χρησιμοποιούμε κι εμείς και είναι βασισμένο στα εκατοστά.  Η αναλογία ίντσας/εκατοστού είναι 1 ίντσα = 2,54 εκ.

Στην ανάρτησή μας (H τεχνική του Patchwork) φάνηκε ότι τη μεγαλύτερη ανάπτυξη οι τεχνικές αυτές την είχαν στην Αμερική και άρα γίνεται έτσι κατανοητό γιατί οι χάρακες αλλά και τα περισσότερα σχέδια έβγαιναν μέχρι πρότινος αποκλειστικά σε ίντσες. Μέχρι πριν λίγο καιρό, τα μαθήματα που γίνονταν στην Ελλάδα είχαν βασιστεί στο Αγγλοσαξονικό σύστημα, δηλαδή τις ίντσες.
Ωστόσο, πιστεύω ότι ίσως και αυτός να είναι ένας λόγος που δεν είχε μέχρι σήμερα μεγάλη ανάπτυξη το πάτσγουορκ στην Ελλάδα, δεδομένου ότι δεν έχουν όλοι την ευκολία να χειρίζονται το Αγγλοσαξονικό σύστημα μέτρησης. Στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ισπανία, όπου δουλεύουν κατά κύριο λόγο με εκατοστά, το πάτσγουορκ έχει μια σχετικά μεγάλη κοινότητα.
Τα τελευταία χρόνια, οι σχεδιαστές από τις Αγγλοσαξονικές χώρες προσαρμόζονται πια σιγά – σιγά στο Διεθνές μετρικό σύστημα δίνοντας τις οδηγίες στα σχέδιά τους τόσο σε ίντσες όσο και σε εκατοστά. Εδώ και 3 χρόνια, ανακάλυψα με μεγάλη χαρά ότι τα πιο σημαντικά Αγγλικά διαδικτυακά καταστήματα πουλούν πια υφάσματα με βάση το μέτρο.
Εξ άλλου, η μέχρι σήμερα εμπειρία μου μού έδειξε ότι, όταν κανείς εξοικειωθεί με τις τεχνικές του πάτσγουορκ, είναι πιο εύκολο να ακολουθήσει κι ένα πατρόν που βρίσκει στο Διαδίκτυο και είναι σε ίντσες. Δεν θα έχει να αντιμετωπίσει και το μετρικό σύστημα και τις τεχνικές ταυτόχρονα. Επίσης, δουλεύοντας με εκατοστά, θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στην αρχή τουλάχιστον χάρακες που υπάρχουν στα σπίτια σας.
Ο λόγος που ασχολούμαι με το θέμα αυτό σήμερα είναι απόλυτα σχετικός με τα εργαλεία, γιατί καταλαβαίνετε ότι άλλοι είναι οι χάρακες πχ με τις ίντσες και άλλοι με τα εκατοστά. Τώρα πια στην Ελλάδα βρίσκει κανείς εργαλεία είτε σε ίντσες είτε σε εκατοστά. Για τα εργαλεία θα μιλήσουμε σε επόμενη ανάρτηση, αλλά στο μεταξύ έχετε στο νου σας ότι θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να αποφεύγετε εργαλεία που στην ίδια πλευρά έχουν και ίντσες και εκατοστά. Μόνο μπέρδεμα θα σας φέρουν.

Περιθώριο ραφής
Ένα άλλο σημείο που ακουμπάει στο σύστημα μέτρησης είναι το περιθώριο ραφής.  Όταν μιλάμε για περιθώριο ραφής, εννοούμε το κομματάκι του υφάσματος που είναι έξω (δεξιά) από τη ραφή (στη φωτογραφία με την κόκκινη αγκύλη). Στο Αγγλοσαξονικό σύστημα είναι ¼ της ίντσας. Εάν το μεταφέρετε στο Διεθνές μετρικό σύστημα, η απόσταση αυτή είναι 0,6 εκατοστά. Επειδή όμως αυτή είναι μια διαβάθμιση που δεν υπάρχει στους περισσότερους χάρακες, έχει γίνει παγκοσμίως αποδεκτό και το περιθώριο ραφής για το διεθνές μετρικό σύστημα είναι 0,75 εκατ. Ωστόσο, πολλά σχέδια για λόγους οικονομίας στα υφάσματα χρησιμοποιούν ως περιθώριο ραφής το 0,5 εκ.
seam_allowance
Γιατί είναι σημαντικό το περιθώριο ραφής;
Γιατί αν δεν έχουμε σταθερό περιθώριο ραφής, τα σχέδιά μας δεν μας βγαίνουν όπως τα θέλουμε. Ειδικά, όταν ενώνουμε τετράγωνα, αν το περιθώριο ραφής μας δεν είναι σταθερό, δεν υπάρχει περίπτωση να συμπέσουν οι ραφές.  Όταν ακολουθούμε ένα συγκεκριμένο πατρόν, πάντοτε αναφέρεται το περιθώριο ραφής και καλό είναι να το ακολουθείτε, γιατί αν, το αλλάξετε πχ από ίντσες σε εκατοστά, θα έχετε αστοχίες.
Επίσης, αν ακολουθείτε ένα πατρόν που είναι γραμμένο σε ίντσες, όσο κι αν έχει μέσα σε παρένθεση τα εκατοστά, θα πρέπει να προσέξετε και το περιθώριο ραφής σας να είναι σε ίντσες γιατί άλλο το 0,6 και άλλο το 0,75. Δεν θα σας βγαίνει το σχέδιο και θα αναρωτιέστε τι συμβαίνει. Ελπίζω να μην μπερδευτήκατε. Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να με ρωτήσετε αν εξακολουθείτε κι έχετε απορίες.

Πώς μετράμε το περιθώριο ραφής στη μηχανή μας
Και αφού πειστήκατε λοιπόν πόσο σημαντικό είναι το περιθώριο ραφής, πάμε να το μετρήσουμε στη μηχανή μας για να ξέρουμε τι μας γίνεται
Βάλτε στη μηχανή σας το κανονικό σας ποδαράκι. Κάτω από το ποδαράκι τοποθετήστε το χάρακα, βάζοντας την άκρη του να είναι πρόσωπο με τη δεξιά άκρη από το ποδαράκι. Το σημείο που δείχνει το βέλος είναι το 0,75 εκ. Οι περισσότερες από τις μηχανές που πουλιούνται πια στην Ελλάδα, έχουν αυτά τα ποδαράκια και άρα ξέρουμε ότι, όταν η βελόνα είναι στο κέντρο και η άκρη του υφάσματος σύριζα στη δεξιά άκρη από το ποδαράκι, τότε έχουμε το σωστό περιθώριο ραφής.
seam_allowance_metrisi
Τι κάνουμε αν το ποδαράκι μας είναι μικρότερο;
Πολλές από τις παλιές μηχανές είχαν στενότερα ποδαράκια, με περιθώριο ραφής 0,5 εκ. Στην περίπτωση αυτή το πιο απλό είναι να αγοράσουμε ένα ποδαράκι. Το κόστος είναι μικρό για τα απλά ποδαράκια μηχανής.  Αν όμως προτιμάμε να κρατήσουμε αυτό που έχουμε, κάνουμε πάλι την ίδια διαδικασία μέτρησης και στη δεξιά πλευρά του χάρακά μας μπορούμε είτε να τραβήξουμε μια γραμμή με ανεξίτηλο μαρκαδόρο είτε να βάλουμε μια ταινία, ώστε το ύφασμά μας να ακουμπάει σύριζα στη γραμμή ή την ταινία.

Κείμενα & φωτογραφίες: Μάνια Χατζηιωαννίδη

Κράτα το



 Εάν σας άρεσε αυτή η δημιουργία μοιραστείτε την ή κάντε την αγαπημένη σας!

Αφήστε σχόλιο

Τα πιο δημοφιλή

Επικοινωνία

ΔΥΡΟΣ ΕΠΕ
Πύργου Δυρού 34, Περιστέρι, Αθήνα, 12134
Τηλ: 210 5736513, 210 5736334
Fax: 210 5736525

Email: dyros@dyros.com.gr

Τοποθεσία στο χάρτη

Το Creativity στο Pinterest!

Copyright © 2016. Created by ΔΥΡΟΣ ΕΠΕ - Απαγορεύεται η αναδημοσίευση άρθρων, αποσπασμάτων και φωτογραφικού υλικού, χωρίς την άδεια του περιοδικού.

Η δημιουργικότητα σε όλο της το μεγαλείο!
Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα για να λαμβάνετε τα νέα μας.
Για Free downloads: Πατρόν, μοτίβα, ετικέτες κι άλλα χρήσιμα
για τις κατασκευές σας κάντε κλικ εδώ
Creativity! Το περιοδικό της Δημιουργίας!
Συμπληρώστε τη φόρμα για να λαμβάνετε τα νέα μας!
Free download: Mοτίβα, Πατρόν και άλλα χρήσιμα για τις κατασκευές σας.
Το όνομα σας
Το email σας