ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΧΡΩΜΑ ΜΙΚΤΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Μεταμόρφωση παλιού ξύλινου μπαούλου με οικολογικά χρώματα κιμωλίας Chalk Of The Town® Paint

Αυτό το μπαούλο είχε μεγάλες φθορές, τα ξύλα του ήταν απλές σανίδες, περασμένες με σκούρο λούστρο και η γενική εικόνα ήταν μάλλον απογοητευτική! Όμως, δεν πετάμε τίποτα, γιατί με Chalk Of The Town® Paint, μπορούμε να δώσουμε δεύτερη ζωή, στα πάντα! Ο στόχος στο συγκεκριμένο project ήταν να αναδειχθούν τα όμορφα στοιχεία του επίπλου, που ήταν οι ανάγλυφες παραστάσεις, δημιουργώντας πολλαπλά layers με χρώμα και φωτοσκιάσεις, ώστε να προσδώσουμε τρισδιάστατη αίσθηση. Στο εσωτερικό, το οποίο ήταν εντελώς άβαφο και από λευκό ξύλο, θελήσαμε να δημιουργήσουμε μια επιφάνεια που να παραπέμπει σε παλιά ταπετσαρία. Οι τεχνικές και οι οδηγίες που ακολουθούν, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οποιοδήποτε έπιπλο, ιδιαίτερα αν έχει ανάγλυφα στοιχεία.

Τα οικολογικά χρώματα κιμωλίας Chalk Of The Town® Paint που χρησιμοποιήθηκαν είναι:
Pompeii Fresco – Chalk Of The Town® Paint
Tuscany Grapes – Chalk Of The Town® Paint
Casablanca Kiss – Chalk Of The Town® Paint
New York Cab – Chalk Of The Town® Paint
Valencia Lace – Chalk Of The Town® Paint
Από το βασικό χρώμα, (Pompeii Fresco) χρειάστηκαν 150ml, ενώ από τα υπόλοιπα, λιγότερο από 50ml από το καθένα.

Για το φινίρισμα:
– Διάφανο κερί Chalk Of The Town® – Clear Wax
Dark Wax – Σκούρο κερί πατίνας

Πινέλα και αξεσουάρ:
Οβάλ Πινέλο για χρώμα Κιμωλίας
Τετράγωνο στένσιλ για πλακάκια
Πινέλο για στένσιλ

 

Οδηγίες
Προετοιμασία:
Καθαρίστε καλά το έπιπλο με ξύδι και νερό. Αν η επιφάνεια έχει ζημιές που δεν μπορούν να καλυφθούν με το χρώμα, εφαρμόστε στόκο για ξύλο.
Στην προκειμένη περίπτωση, βάψαμε απ’ ευθείας επάνω στην επιφάνεια και το χρώμα κάλυψε από μόνο του τις φθορές, αναδεικνύοντας και τον vintage χαρακτήρα του επίπλου.

Εξωτερικά:
>Ξεκινήστε με το πιο σκούρο χρώμα – το μπορντώ (Pompeii Fresco – Chalk Of The Town® Paint) και χρησιμοποιήστε το ως χρώμα βάσης.
>Βάψτε προς όλες τις κατευθύνσεις, ακόμα και ταμποναριστά, για να δημιουργήσετε υφή στο χρώμα και για να επιτύχετε πιο εύκολη πρόσφυση.
>Καλύψτε όλη την επιφάνεια και όπου χρειαστεί, περάστε ένα δεύτερο χέρι χρώμα, 2-3 ώρες αφού στεγνώσει το πρώτο.
Tip: Όσο πιο γυαλιστερή είναι η επιφάνεια, τόσο περισσότερος χρόνος θα χρειαστεί για το στέγνωμα.
>Εφαρμόστε από πάνω τη 2η απόχρωση, (Tuscany Grapes – Chalk Of The Town® Paint) ταμποναριστά, ώστε να μην καλύψετε εντελώς την προηγούμενη απόχρωση και να δημιουργήσετε ένα εφέ ντεγκραντέ.
Tip: Όσο το χρώμα είναι υγρό, η διαφορά μπορεί να σας φαίνεται μεγάλη, αλλά μόλις στεγνώσει, ενσωματώνεται πολύ ήπια στο προηγούμενο χρώμα.
>Διαλέξτε μια ακόμα πιο φωτεινή απόχρωση του κόκκινου – όπως το Casablanca Kiss – Chalk Of The Town® Paint – και εφαρμόστε και πάλι ταμποναριστά, με έμφαση στα σκαλίσματα του επίπλου.
>Μόλις στεγνώσει καλά, εφαρμόστε απαλά από πάνω μια ακόμα πιο φωτεινή απόχρωση – όπως το New York Cab – Chalk Of The Town® Paint, με το ίδιο πινέλο που χρησιμοποιήσατε και πριν, ώστε να αναμειχθούν απαλά τα δύο χρώματα μεταξύ τους, και κάντε την τεχνική Dry Brush, δηλ. σκουπίστε το περισσότερο χρώμα από το πινέλο, και βάψτε απαλά, κρατώντας το πινέλο πλαγιαστά, ώστε να ακουμπάει μόνο την εξωτερική πλευρά των σκαλισμάτων. Το πινέλο σας πρέπει να κινείται κάθε φορά προς την ίδια κατεύθυνση.
>Μόλις στεγνώσει το χρώμα, εφαρμόστε σε όλη την επιφάνεια διάφανο κερί The TownChalk Of ® – Clear Wax, για προστασία.
Tip: Το κερί μπορείτε να το εφαρμόσετε με ένα άλλο στρογγυλό ή οβάλ πινέλο, ή ένα ύφασμα από μικροΐνες, για να μην αφήσει χνούδι.
>Τέλος, με ένα μικρότερο πινέλο (μπορείτε και με ένα κομμάτι από μαλακό σφουγγάρι) εφαρμόστε επιλεκτικά Dark Wax – Σκούρο κερί πατίνας, ώστε να δώσετε ένταση σε λεπτομέρειες και κυρίως στις εσοχές των σκαλισμάτων.
Τρίψτε ελαφρά με ένα τραχύ ύφασμα, για περισσότερη γυαλάδα, αφού στεγνώσουν τα κεριά.

Στο εσωτερικό:
>Το εσωτερικό ήταν ακατέργαστο λευκό ξύλο. Βάψτε με Valencia Lace – Chalk Of The Town® Paint όλη την εσωτερική επιφάνεια, αφού καθαρίσετε προσεκτικά με νερό και ξύδι.
>Στη συνέχεια εφαρμόστε Pompeii Fresco – Chalk Of The Town® Paint στα ξύλινα δεσίματα του εσωτερικού.
>Προστατέψτε την επιφάνεια με διάφανο κερί – Chalk Of The Town® – Clear Wax.
Στη συνέχεια εφαρμόστε ένα τετράγωνο στένσιλ για πλακάκια, δημιουργώντας ένα μοτίβο με συνοχή, που δίνει την αίσθηση της ταπετσαρίας.
Tip: Για να εφαρμοστεί με ισορροπία ένα επαναλαμβανόμενο στένσιλ, ξεκινήστε από το κέντρο της επιφάνειας, ώστε να τελειώνει ομοιόμορφα σε όλες τις πλευρές.
>Για το στένσιλ, χρησιμοποιήστε την απόχρωση Pompeii Fresco – Chalk Of The Town® Paint και στη συνέχεια, «φωτίστε» κάποια σημεία, με Casablanca Kiss – Chalk Of The Town® Paint.
>Αφού στεγνώσει καλά το χρώμα, εφαρμόστε σε όλη την επιφάνεια (και του στένσιλ) διάφανο κερί Chalk Of The Town® – Clear Wax, για προστασία και κατόπιν, λίγο σκούρο κερί για εφέ παλαίωσης.
Tip: Το σκούρο κερί, εφαρμόστε το πάντα μετά από το διάφανο, ώστε να μην αλλοιωθεί υπερβολικά η απόχρωση, και αραιώστε το, αν θέλετε, προσθέτοντας κατά την εφαρμογή και λίγο διάφανο κερί.

Περισσότερες οδηγίες και συμβουλές για την εφαρμογή των στένσιλ, μπορείτε να βρείτε στο blog

Συμβουλές:
Η παραπάνω μεταμόρφωση μπορεί να γίνει με οποιοδήποτε χρώμα επιθυμείτε, αρκεί να βάψετε σε layers με πιο φωτεινές αποχρώσεις κάθε φορά, χρησιμοποιώντας αποχρώσεις από την ίδια χρωματική γκάμα (π.χ. διαφορετικά μπλε σε κάθε layer κλπ).

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μία απόχρωση, ως βασικό χρώμα, (συνήθως σκούρα) και στη συνέχεια να τη φωτίζετε στα επόμενα layers, αναμιγνύοντας σταδιακά ένα ποσοστό από μια πιο φωτεινή απόχρωση, όπως το Pergamon Marble – Chalk Of The Town® Paint, (υπόλευκο) ή το Valencia Lace – Chalk Of The Town® Paint (μπεζ).

O σκοπός σας, πάντα, όταν θέλετε να αναδείξετε σκαλίσματα, είναι να δημιουργήσετε φωτοσκιάσεις, με διαφορετικές εντάσεις στα χρώματα. Στο site https://shop.chalkofthetown.gr μπορείτε να δείτε όλο το χρωματολόγιο του Chalk Of The Town® και να το κατεβάσετε σε υψηλή ανάλυση.

Μπορείτε επίσης να δείτε τη συγκεκριμένη μεταμόρφωση και σε video, στο κανάλι της Chalk of the Town στο YouTube με οδηγίες βήμα-βήμα!

Θα βρείτε όλη τη γκάμα των προϊόντων της, στο https://shop.chalkofthetown.gr

Μπορείτε επίσης να εγγραφείτε στο site της εταιρίας και να λαμβάνετε ενημερώσεις για προσφορές, τεχνικές, οδηγίες, projects και συμβουλές.

Αν θέλετε να πραγματοποιήσετε ένα workshop, παρακαλούμε στείλτε e-mail στην εταιρία για να σας προωθήσει το πρόγραμμα του μήνα.

Η δημιουργία είναι της εταιρίας Chalk Of The Town®

  Εάν σας άρεσε αυτή η δημιουργία μοιραστείτε την ή κάντε την αγαπημένη σας!

Αφήστε σχόλιο

Η δημιουργικότητα σε όλο της το μεγαλείο!
Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα για να λαμβάνετε τα νέα μας.
Για Free downloads: Πατρόν, μοτίβα, ετικέτες κι άλλα χρήσιμα
για τις κατασκευές σας κάντε κλικ εδώ
Creativity! Το περιοδικό της Δημιουργίας!
Συμπληρώστε τη φόρμα για να λαμβάνετε τα νέα μας!
Free download: Mοτίβα, Πατρόν και άλλα χρήσιμα για τις κατασκευές σας.
Το όνομα σας
Το email σας