ΜΕ ΝΗΜΑΤΑ ΜΑΘΕ ΠΩΣ ΑΝΟΙΞΗ

Βραχιολάκι του Μάρτη – Η λαϊκή παράδοση συναντά το DIY!

Φτιάξτε το παραδοσιακό ανοιξιάτικο βραχιολάκ την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου! Υποδεχτείτε την Άνοιξη με διασκεδαστικό τρόπο συντροφιά με τα παιδιά σας!

Ένα από τα ωραιότερα έθιμα της ελληνικής παράδοσης, που κάνει εμάς τους μεγαλύτερους ν’ αναπολούμε τις μέρες της παιδικής μας αθωότητας. Πιστεύεται ότι το έθιμο αυτό έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια, επειδή οι μύστες των Ελευσίνιων Μυστηρίων συνήθιζαν να δένουν μια κλωστή, την «Κρόκη», στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι.

«Μάρτης»
Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, οι μητέρες συνήθιζαν να δένουν στον καρπό των παιδιών τους, ένα κορδόνι από λευκό και κόκκινο νήμα, ώστε να τα προφυλάξουν από τις ακτίνες του μαρτιάτικου ήλιου. Φοριέται στο χέρι σαν βραχιόλι μέχρι το τέλος του Μάρτη. Στις μέρες μας όμως, τείνει να εξαφανιστεί. Ας το επαναφέρουμε λοιπόν, αυτό το τόσο γλυκό και νοσταλγικό έθιμο και ας κάνουμε τα παιδιά μας να νιώσουν τον ερχομό της άνοιξης. Να είστε σίγουρες πως θα καμαρώνουν φορώντας το. Για να υπάρχει περισσότερο ενδιαφέρον, πείτε στα παιδιά σας, ότι το έθιμο αυτό απαιτεί να κρεμάσουν το βραχιολάκι τους, στο τέλος του μήνα, σε ένα κλαδί δέντρου ή σε ένα φυτό του κήπου σας.

Υλικά
Τα υλικά που χρειάζεστε είναι μόνο δύο κλωστές, μία κόκκινη και μία λευκή. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κλωστές κεντήματος, ραψίματος, είτε ν’ αγοράσετε κέρινες κλωστές από κατάστημα ειδών χειροτεχνίας.

Πως φτιάχνετε το «βραχιόλι» του Μάρτη
> Ο τρόπος με τον οποίο μπορείτε να φτιάξετε το «βραχιόλι του Μάρτη» είναι πάρα πολύ απλός.
> Κόψτε ένα κομμάτι λευκής κλωστής και κάντε στην άκρη της έναν κόμπο. Το ίδιο και στη δεύτερη (κόκκινη κλωστή).
> Καρφιτσώστε και τις δύο αυτές άκρες σε ένα μαξιλάρι για να μπορέσετε να τις «δουλέψετε».
> Κρατήστε την πρώτη κλωστή στην παλάμη σας στρίβοντάς την όσο γίνεται περισσότερο. Όταν είσαστε σίγουρες για το αποτέλεσμα κάντε έναν κόμπο και στην άλλη άκρη της κλωστής. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία και στη δεύτερη κλωστή.
> Όταν οι κλωστές είναι έτοιμες, πιάστε και τις δύο μαζί -κόκκινη και λευκή- και τεντώστε τες. Έτσι όπως τις κρατάτε, τη μία δίπλα από την άλλη, αφήστε τες. Οι κλωστές «μπλέκονται» από μόνες τους και σχηματίζουν το «βραχιόλι».

Ιδέα: Χρησιμοποιήστε τρεις ή τέσσερις κλώνους από κάθε χρώμα κλωστής, έτσι το βραχιόλι σας θα είναι πιο «γεμάτο».

Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμο δίχρωμο νήμα για να φτιάξετε το βραχιόλι του Μάρτη, δημιουργώντας ένα βραχιόλι με 2 – 3 σειρές και να προσθέσετε χαντρούλες λευκές ή κόκκινες είτε μεταλλικά διακοσμητικά με θέμα την Άνοιξη! Εάν σας άρεσε αυτή η δημιουργία μοιραστείτε την ή κάντε την αγαπημένη σας!

Αφήστε σχόλιο

Η δημιουργικότητα σε όλο της το μεγαλείο!
Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα για να λαμβάνετε τα νέα μας.
Για Free downloads: Πατρόν, μοτίβα, ετικέτες κι άλλα χρήσιμα
για τις κατασκευές σας κάντε κλικ εδώ
Creativity! Το περιοδικό της Δημιουργίας!
Συμπληρώστε τη φόρμα για να λαμβάνετε τα νέα μας!
Free download: Mοτίβα, Πατρόν και άλλα χρήσιμα για τις κατασκευές σας.
Το όνομα σας
Το email σας