Για να μπορέσετε να δημιουργήσετε τα δικά σας κοσμήματα (βραχιόλια, σκουλαρίκια, κολλιέ κλπ.) θα πρέπει να ξέρετε ποια εργαλεία ή υλικά είναι αυτά που θα σας βοηθήσουν για να ολοκληρώσετε την κάθε δημιουργία σας. Κι όταν λέμε κοσμήματα, φυσικά, εννοούμε, αυτά που μπορείτε να δημιουργήσετε με κορδόνια, αλυσίδες, πετονιά, δέρμα, σύρμα κλπ. στα οποία μπορείτε να προσθέστε κάθε λογής χάντρα ή διάφορα άλλα στοιχεία.
Βασικά εργαλεία
– Πενσάκι πλακέ με δοντάκια (ιδανικό για συγκρατεί κρίκους, αλυσίδες όπως επίσης στοπάκια και σπείρες)
– Πενσάκι κυρτό με στρογγυλές μύτες (μπορεί να χρησιμοποιηθεί, επιπλέον, και για τη δημιουργία συρμάτινων θηλιών)
– Πενσάκι με στρογγυλές μύτες (ανοίγει κρίκους, γράνες κλπ.)
– Τσιμπίδα (σας βοηθά π.χ. να επιλέγετε τα κρικάκια από το κουτάκι σας)
– Κόφτη (για σύρμα κι αλυσίδες)
– Ψαλίδι
– Κοπίδι
– Επιφάνεια εργασίας
Βασικά υλικά
– Αλυσίδα (διαφόρων μεγεθών και πάχους)
– Ατσαλόσυρμα
– Πετονιά
– Λάστιχο
– Κορδόνια στρογγυλά ή πλακέ, χοντρά ή λεπτά (από δέρμα, τσόχα, ελαστικά κλπ)
– Νήματα (μεταξωτά, ελαστικά, κερωμένα κλπ.) σε διάφορα χρώματα
– Κορδέλες (λεπτές, με μοτίβα κλπ.)
– Φυσικό σχοινί
– Ζεστή κόλλα σιλικόνης (πιστόλι)
– Πολύ δυνατή κόλλα χειροτεχνίας
– Βελόνα κοσμημάτων
Αξεσουάρ & εξαρτήματα
– Κρικάκια (διαφόρων μεγεθών), γράνες (μικρές, μεγάλες), κουμπώματα, στοπάκια, ακροδέκτες, σπείρες, γάντζοι για σκουλαρίκια, πιαστράκια, βάσεις δαχτυλιδιών, μενταγιόν ή καρφίτσας κλπ.).
Στην αγορά θα βρείτε μεταλλικά εξαρτήματα σε ασημί, χρυσαφί ή απόχρωση χαλκού αλλά θυμηθείτε να ρωτήσετε να είναι αντιαλλεργικά (χωρίς νικέλιο ή μόλυβδο).
– Ποικιλία από χάντρες (πλαστικές, κεραμικές, γυάλινες, ημιπολύτιμες, ματάκια κλπ.), κουμπιά διακοσμητικά κλπ.
– Διακοσμητικά στοιχεία (από μέταλλο, ξύλο, felt, pomp om κλπ.)
Αποθήκευση υλικών & εργαλείων
– Κουτάκια, μπολάκια (που μπορεί ήδη να έχετε) για να αποθηκεύσετε τα εργαλεία και τα υλικά σας. Για αυτό το λόγο μην πετάτε ποτέ τα κουτιά από παπούτσια, τα διαφανή κουτάκια από σοκολατάκια και ό,τι κουτί συσκευασίας πέσει στα χέρια σας, σκεφτείτε πως μπορείτε να το αξιοποιήσετε για την αποθήκευση των υλικών σας που είναι πολύ σημαντικό κομμάτι στις χειροτεχνίες σας.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
– Φροντίστε στο μέρος που θα δουλέψετε να υπάρχει αρκετό φως, ειδάλλως προσθέστε ένα πορτατίφ γραφείου το οποίο να έχει μεγάλο «μπράτσο» για να μπορείτε εύκολα να μετακινήσετε το φως προς το μέρος σας.
– Αν δεν έχετε μια σκληρή επιφάνεια εργασίας να τοποθετήσετε στο γραφείο σας, φροντίστε να προμηθευτείτε μια πλαστική βάση που κόβετε το ψωμί και να εργαζόσαστε πάνω σε αυτή, ειδικά αν πρέπει να κόψετε με κοπίδι.
Η οργάνωση των υλικών είναι το παν!
– Διαχωρίστε τα εργαλεία από τα υλικά (βάλτε τα εργαλεία σε ένα νεσεσέρ καλλυντικών που πλέον δεν χρησιμοποιείτε και κάντε το αποθηκευτικό για τα εργαλεία σας).
– Διαχωρίστε τα νήματα από κορδόνια, τα λάστιχα από τα νήματα κοκ. Τις αλυσίδες βάλτε τες ξεχωριστά σε άλλο κουτάκι. Φτιάξτε διαχωριστικά από χαρτόνι αν θέλετε να διαχωρίσετε τα υλικά σας ανάλογα το χρώμα ή το πάχος τους.
– Διαχωρίστε τις χάντρες ανά μέγεθος, χρώμα ή είδος
– Τα αξεσουάρ (γράνες κλπ.) βάλτε τα στο ειδικό πλαστικό κουτάκι (δεν κοστίζει ακριβά) με διαχωριστικά.
ΜΑΘΕ ΠΩΣ
Να ανοιγοκλείνετε τα κρικάκια
Για να ανοίξετε έναν κρίκο απλά στρέψτε με το πενσάκι τις δυο άκρες αντίθετα. Μην δοκιμάσετε να τον ανοίξετε, γιατί το μόνο που θα καταφέρετε είναι να τον στραβώσετε ή και να τον σπάσετε.
Να περνάτε και να στερεώνετε μια χάντρα επάνω σε γράνα
> Τοποθετήστε τη χάντρα σας στη γράνα.
> Χρησιμοποιώντας το πενσάκι με τις στρογγυλές άκρες, λυγίστε τη γράνα ελαφρώς, ώστε να έρθει σε γωνία.
> Συνεχίστε μέχρι να λυγίσει και να σχηματίσει εν μέρει μια θηλιά.
> Υπολογίστε πόσο μήκος γράνας θα χρειαστείτε, ώστε όταν το φέρετε στο ίδιο σημείο με το υπόλοιπο κομμάτι της να κλείσετε τη θηλιά. Κόψτε με τον κόφτη το επιπλέον.
Να ενώνετε κορδόνια με χάντρες και ακροδέκτες
> Αφού έχετε αποφασίσει με τι είδος κορδονιού θα δουλέψετε (π.χ ελαστικό, πετονιά) και το έχετε κόψει στο επιθυμείτο μήκος υπολογίζοντας πάντα και το επιπλέον μήκος για τα τελειώματα, περάστε τη μια άκρη του στο στοπάκι, μετά στο κρικάκι και στη συνέχεια το γυρίζετε προς τα κάτω, ώστε να σχηματίσετε μια θηλιά. Μετά το περνάτε και πάλι μέσα από το στοπάκι.
> Με το φλατ περνσάκι σφίγγετε το στοπάκι και κόβετε το κομμάτι που περισσεύει.
> Περνάτε το κορδόνι στη βελόνα και ξεκινάτε να περνάτε τις χάντρες, μέχρι να φτάσετε στο επιθυμητό μήκος, υπολογίζοντας ότι θα κλείσετε με τον ίδιο τρόπο.
Να κλείνετε βραχιόλια ή κολλιέ
Υπάρχουν πολλά είδη κουμπώματος στο εμπόριο. Από τα πιο γνωστά είναι τα καβουράκια. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βέβαια και πολλά άλλα όπως απλούς κρίκους, γάντζους, κούμπωμα με τρύπες και άλλα πολλά σχέδια.
> Για να κλείσετε ένα βραχιόλι ή ένα κολιέ, τοποθετήστε στις δυο άκρες του από έναν συνδετικό κρίκο και έπειτα τοποθετήσετε αντίστοιχα σε κάθε κρίκο το κούμπωμα που έχετε επιλέξει.
Εάν σας άρεσε αυτή η δημιουργία μοιραστείτε την ή κάντε την αγαπημένη σας!
Αφήστε σχόλιο