ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΛΕΞΙΜΟ ΜΑΘΕ ΠΩΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ

Το στήσιμο ενός αργαλειού

Το στήσιμο του αργαλειού είναι το πιο δύσκολο κομμάτι της υφαντικής. Παλιά, αν και κάθε σπίτι είχε τον αργαλειό του, το στήσιμό του το αναλάμβαναν οι ειδικές κάθε χωριού!

Πρώτα πρέπει να σκεφτείτε τί υφαντό θέλετε να φτιάξετε, ώστε να επιλέξετε το σωστό χτένι. Αραιό χτένι για κουρελούδες και μάλλινα και πυκνό χτένι για τα λεπτά υφάσματα. Έπειτα αποφασίστε το πλάτος του υφαντού σας και μετρήστε τις τρύπες του χτενιού για να ξέρετε πόσα στημόνια να “ρίξετε”. Τα στημόνια είναι ο “σκελετός” του υφάσματος. Παλιά, το ίδιασμα -όπως λέγεται η όλη προετοιμασία- γινόταν έξω στο σιάδι, σε κάποιο καλντερίμι ή σε έναν τοίχο. Εγώ χρησιμοποίησα μια μεγάλη ανέμη κατάλληλη και για εσωτερικό χώρο που βολεύει στη μοντέρνα οικιακή υφαντική.

Οδηγίες
> Ξεκινήστε λοιπόν με δύο κουβάρια ή κώνους να ιδιάσετε. Αυτή η ανέμη έχει στο πάνω και στο κάτω μέρος της τρία κάθετα ξυλαράκια που αποτελούν τη σταύρωση. Η σταύρωση είναι πολύ σημαντική γιατί σας δείχνει τη σειρά των στημονιών και θα σας χρειαστεί πολλές φορές στην όλη διαδικασία.
Στο συγκεκριμένο, χρειάζονται 200 στημόνια από 10 μέτρα για να έχω το επιθυμητό υφαντό και ξεκινάω να το τυλίγω στην ανέμη.
> Αφού τελειώσετε με το “ρίξιμο” των στημονιών, τα ξαναμετράτε, τα ασφαλίζετε και βγάζετε όλο το υλικό σας με τη μορφή πλεξούδας. Αυτό το καταφέρνετε χρησιμοποιώντας τα χέρια σας σαν βελονάκι και πλέκετε γαϊτανάκι.
> Με αυτή την πλεξούδα πάτε στον αργαλειό για να ξεκινήσετε το τύλιγμα. Από εδώ και πέρα γίνεται πιο κοινωνική η δράση… δηλ. χρειάζεστε οπωσδήποτε και ένα δεύτερο άνθρωπο για βοήθεια αλλά διαλέξτε κάποιον δυνατό!
> Με πολύ προσοχή τοποθετήστε το τέλος της πλεξούδας στο αντί του στημονιού και βάλτε και τα δύο ξυλάκια της σταύρωσης τα οποία ασφαλίζετε πολύ καλά για μη χαθεί η σειρά όπως προαναφέραμε.
> Τώρα ξεκινά το τύλιγμα. Ο ένας γυρίζει το αντί και ο άλλος τεντώνει τα στημόνια έτσι ώστε να τυλίγονται όλα με την ίδια τάση. Όσο καλύτερα γίνει το τύλιγμα τόσο πιο επιτυχημένα θα υφάνετε στη συνέχεια!
> Μετά το τύλιγμα σειρά έχει το μίτωμα. Περνάτε δηλαδή κάθε στημόνι μέσα από τα μυτάρια εναλλάξ, ένα στα μπροστά μυτάρια, ένα στα πίσω κ.ο.κ. Έτσι δημιουργείτε την πιο απλή ύφανση. Αφού “αρματώσετε” τα μυτάρια περνάτε κάθε στημόνι με τη σειρά του στο χτένι. Από εκεί τεντώνετε τα στημόνια στο αντί του υφάσματος, ενώνετε τα πλαίσια των μιταριών με τις πατήθρες και μπορείτε να ξεκινήσετε την ευχάριστη εμπειρία της ύφανσης!

Μια παρουσίαση της Λένας Γεροθανάση από τη Σαΐτα Εάν σας άρεσε αυτή η δημιουργία μοιραστείτε την ή κάντε την αγαπημένη σας!

Αφήστε σχόλιο

Η δημιουργικότητα σε όλο της το μεγαλείο!
Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα για να λαμβάνετε τα νέα μας.
Για Free downloads: Πατρόν, μοτίβα, ετικέτες κι άλλα χρήσιμα
για τις κατασκευές σας κάντε κλικ εδώ
Creativity! Το περιοδικό της Δημιουργίας!
Συμπληρώστε τη φόρμα για να λαμβάνετε τα νέα μας!
Free download: Mοτίβα, Πατρόν και άλλα χρήσιμα για τις κατασκευές σας.
Το όνομα σας
Το email σας