ΜΕ ΥΦΑΣΜΑ PATCHWORK ΜΑΘΕ ΠΩΣ

Τι είδους σχήματα χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε Patchwork

Είδος στοιχείων
Για να φτιάξουμε patchwork χρησιμοποιούμε κάθε είδους σχήματα. Ωστόσο, στην πλειονότητά τους βασίζονται πάνω σε τετράγωνα/ορθογώνια κομμάτια. Δηλαδή ακόμα και ένα καμπύλο σχήμα να έχετε, αυτό προσαρμόζεται κατά κανόνα πάνω σε ένα τετράγωνο κομμάτι, όπως θα δούμε παρακάτω. Μην ξεχνάτε εξάλλου ότι το patchwork ξεκίνησε για λόγους οικονομίας, άρα τα τετράγωνα σχήματα (ορθογώνια, ρόμβοι κτλ) αξιοποιούσαν στο έπακρο τα υφάσματα που είχαν στη διάθεσή τους οι γυναίκες τον καιρό εκείνο.
Ξεκινώντας λοιπόν από τα σχήματα αυτά και σπάζοντάς τα σε μικρότερα, δημιουργήθηκε ένα πλήθος στοιχείων (blocks), που αποτέλεσε και τη βάση για τη μετέπειτα εξέλιξη. Πολλά από τα στοιχεία αυτά είχαν και έχουν και τα δικά τους ονόματα, που βασίζονταν είτε σε τοπικά γεγονότα, είτε σε ιστορίες της Βίβλου, είτε σε συγκεκριμένους χαρακτήρες της εποχής. Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν, από όλα τα στοιχεία, τα τετράγωνα κομμάτια είναι μια σταθερή αξία για το patchwork και τα είδη τους είναι ανεξάντλητα. Μπορούν είτε να είναι μονοκόμματα, είτε να αποτελούνται από μικρότερα κομμάτια, κάθε σχήματος και μεγέθους.

Μονά στοιχεία
Τα πιο απλά στοιχεία που υπάρχουν είναι τα μονά τετράγωνα, δηλαδή αυτά που αποτελούνται από ένα κομμάτι ενιαίο ύφασμα (1 patch square). Με τα στοιχεία αυτά μπορείτε να φτιάξετε κι ολόκληρο πάπλωμα και, αν μεν ξεκαθαρίζετε το απόθεμά σας, θα είναι ένα πάπλωμα χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο, όπου τα στοιχεία θα μπαίνουν με τυχαία σειρά, κάτι σαν κουρελού.
Αν όμως θέλετε και κάποιο σχέδιο, το κάνετε με βάση τα χρώματα των μονών αυτών στοιχείων. Δείτε ένα παράδειγμα για να καταλάβετε τι εννοώ. Μπορείτε να κάνετε με τα μονά τετράγωνα όποια διάταξη θέλετε χρησιμοποιώντας διαφορετικά χρώματα. Στην κατηγορία του ενός στοιχείου μπορείτε επίσης να εντάξετε και τα τρίγωνα.

Τετράγωνα με 4 στοιχεία
Τα επόμενα πολύ συνηθισμένα στοιχεία είναι τα 4 patch squares, δηλαδή στοιχεία που αποτελούνται από 4 επιμέρους στοιχεία (2 σειρές από 2 στοιχεία). Τα στοιχεία αυτά μπορεί να είναι απλά, ή σύνθετα, (όπου το κάθε στοιχείο αποτελείται από άλλα μικρότερα/τρίγωνα, προκειμένου να σχηματιστεί το τετράγωνο).

Τετράγωνα με 9 στοιχεία
Πολύ δημοφιλή είναι και τα 9 patch squares, δηλαδή τετράγωνα που αποτελούνται από 9 επιμέρους στοιχεία (3 σειρές από 3 στοιχεία η κάθε μια). Κι εδώ μπορείτε να έχετε απλά στοιχεία ή σύνθετα.

Τετράγωνα με ακανόνιστα στοιχεία
Τέλος, υπάρχουν και τα ακανόνιστα στοιχεία (irregular blocks), που αποτελούνται από διαφορετικά επιμέρους στοιχεία, π.χ. ένα κοίλο και ένα καμπύλο κομμάτι ή και από διαφορετικού τύπου επιμέρους στοιχεία.

Είναι σημαντικό να καταλάβετε τη δομή αυτή, γιατί αυτό θα σας βοηθήσει να αποκρυπτογραφείτε σιγά – σιγά, όσο εξοικειώνεστε με τις τεχνικές, τα σχέδια που βλέπετε και ενώ θέλετε να τα φτιάξετε, δεν έχετε πατρόν ή οδηγίες.

 

Κείμενα & φωτογραφίες: Μάνια Χατζηιωαννίδη Εάν σας άρεσε αυτή η δημιουργία μοιραστείτε την ή κάντε την αγαπημένη σας!

Αφήστε σχόλιο

Η δημιουργικότητα σε όλο της το μεγαλείο!
Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα για να λαμβάνετε τα νέα μας.
Για Free downloads: Πατρόν, μοτίβα, ετικέτες κι άλλα χρήσιμα
για τις κατασκευές σας κάντε κλικ εδώ
Creativity! Το περιοδικό της Δημιουργίας!
Συμπληρώστε τη φόρμα για να λαμβάνετε τα νέα μας!
Free download: Mοτίβα, Πατρόν και άλλα χρήσιμα για τις κατασκευές σας.
Το όνομα σας
Το email σας