ΜΕ ΧΡΩΜΑ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ

Συμβουλές & Τεχνικές ζωγραφικής

Μικρές και έξυπνες συμβουλές για την τεχνική της ζωγραφικής. Μάθετε να “απογειώνετε” τα έργα σας!

– Bάλτε μικρές ποσότητες χρωμάτων επάνω στην παλέτα σας
– Περάστε όσες στρώσεις χρώματος χρειάζονται ώστε το αποτέλεσμα να είναι άψογο
– Αφήστε το χρώμα να στεγνώσει μεταξύ των στρώσεων και της αλλαγής χρώματος
– Καθαρίστε καλά τα πινέλα σας και τους σπόγγους σας πριν την αλλαγή των χρωμάτων.
– Σβήστε τυχόν απομείναντες γραμμές γραφίτη πριν περάσετε το βερνίκι.
– Στο χρόνο ολοκλήρωσης ενός έργου δεν περιλαμβάνεται και ο απαιτούμενος χρόνος στεγνώματος των χρωμάτων.

Μέθοδος αναπαλαίωσης (antique): Τεχνική βαψίματος με την οποία δίνετε σε αντικείμενα μια «παλαιά όψη» αντίκας. Περνάτε το χρώμα στην επιφάνεια και μετά το σκουπίζετε μ’ ένα μαλακό πανί πριν στεγνώσει, αφήνοντας περισσότερο το χρώμα στις εσοχές.

Μέθοδος back-to-back: Τεχνική με την οποία προσθέτετε ανοιχτές ή σκούρες πινελιές στο κέντρο ενός αντικειμένου. Τοποθετείτε το χρώμα στο κέντρο, «χτυπάτε» ελαφρά το πινέλο σας και επαναλαμβάνετε κατά μήκος της αντίθετης πλευράς.

Κάλυψη βάσης: Εφαρμόστε ένα ελαφρύ στρώμα χρώματος ώστε να καλύψετε την επιφάνεια και αφήστε το να στεγνώσει πριν περάσετε το επόμενο.
Μίξη χρωμάτων: Βουτήξτε το πινέλο σας στο πρώτο χρώμα, μετά στο δεύτερο και αναμείξτε επάνω στη παλέτα σας.

painting_tips2Στέγνωμα πινέλου: Βουτήξτε την άκρη του πινέλου μέσα στο χρώμα και ταμπονάρετε το επάνω σ’ ένα απορροφητικό χαρτί. Με πολύ ελαφριές κινήσεις αρχίστε να σχεδιάζετε την επιφάνεια σας «χτίζοντας» το χρώμα σας σταδιακά. Μην ξεπλύνετε το πινέλο σας με νερό πριν στεγνώσει εντελώς.

Κουκίδες: Βουτήξτε την άκρη του πινέλου σας στο χρώμα και μετά κάντε κουκίδες στην επιφάνεια σας. Για κουκίδες ιδίου μεγέθους βουτήξτε πάλι το πινέλο σας στο χρώμα. Για μικροσκοπικές κουκίδες χρησιμοποιήστε αντί πινέλου οδοντογλυφίδα.

Διπλό γέμισμα πινέλου: Βουτήξτε τη μια άκρη του πινέλου σας στο ένα χρώμα και την άλλη στο άλλο χρώμα. «Χτυπήστε» το μπρος – πίσω επάνω στην παλέτα σας ώστε να αναμιχθεί.

Κυμαινόμενο χρώμα: Βουτήξτε το πινέλο σας μέσα στο νερό και στεγνώστε το επάνω σε απορροφητικό χαρτί αφήνοντας λίγο υγρές τις άκρες. Βουτήξτε τη μια γωνία του πινέλου μέσα στο χρώμα. Πιέστε το πινέλο επάνω στη παλέτα ώστε να είναι επίπεδο επάνω της. «Χτυπήστε» το πινέλο μπρος – πίσω ώστε να μεταφέρετε ½ έως ? του χρώματος στην άκρη του πινέλου. Το χρώμα πρέπει να είναι έντονο στις άκρες του πινέλου και να σβήνει στο υπόλοιπο.

Διαφάνεια: Χρησιμοποιήστε ελάχιστο χρώμα. Βάλτε μια ιδέα χρώματος στο πινέλο σας. Το χρώμα θα πρέπει να είναι κοντά στο διάφανο.

Έμφαση: Δώστε έμφαση σε κάποια σημεία του σχεδίου σας , βάζοντας «ελαφρύτερους» χρωματικούς τόνους.

Στρώματα χρωμάτων: Η διαδικασία εναλλαγής των χρωματικών αποχρώσεων. Κάθε φορά ένα ανοιχτό ή σκούρο χρώμα προστίθεται με ένα κοινό σημείο συνένωσης.

painting_tips3Σκίαση: Προσθέστε σκιές σε ορισμένες περιοχές του σχεδίου σας χρησιμοποιώντας πιο σκούρες αποχρώσεις.

Πλευρικό γέμισμα: Παρόμοιο με το κυμαινόμενο χρώμα, με τη διαφορά ότι εδώ αναμειγνύετε λιγότερο νερό και περισσότερο χρώμα.

Διάχυση χρώματος: Βουτήξτε ένα παλιό πινέλο ή μια παλιά οδοντόβουρτσα σε νερωμένο χρώμα και σε μικρή απόσταση από την επιφάνεια εργασίας σας, περάστε τις τρίχες με μια γρήγορη κίνηση είτε με το δάκτυλό σας, είτε με ένα μαχαίρι.

Χρωματισμός με σπόγγο: Βρέξτε το σπόγγο σας και έπειτα στίξτε τον ώστε να φύγει το πολύ νερό. Βουτήξτε στο χρώμα, μετά σε ένα χαρτί και μετά χρωματίστε τα σημεία που θέλετε.

painting_tips4Ξέπλυμα: Ίσα μέρη χρώματος – νερού ώστε να δώσει ένα διάφανο αποτέλεσμα.

Ανάμιξη βάσης με άλλο χρώμα: Χρωματίστε μια περιοχή και ενώ είναι ακόμα υγρό το χρώμα, βάλτε και δεύτερο δίπλα του ή πάνω του και αναμείξτε τα μαζί.

Πως μεταφέρετε πατρόν
– Χρησιμοποιήστε το ριζόχαρτο για να μεταφέρετε πατρόν.
– Τοποθετήστε το ριζόχαρτο ή το χαρτί γραφίτη με τη γυαλιστερή τους πλευρά προς τα κάτω, επάνω στην επιφάνεια. Προσοχή, χρησιμοποιήστε σκούρο χαρτί για ανοιχτές επιφάνειες και το αντίθετο.
– Τοποθετήστε το πατρόν πάνω στο ριζόχαρτο και σχεδιάστε το. Μετά αφαιρέστε το.

  Εάν σας άρεσε αυτή η δημιουργία μοιραστείτε την ή κάντε την αγαπημένη σας!

2 Σχόλια

Αφήστε σχόλιο

Τα πιο δημοφιλή

Επικοινωνία

ΔΥΡΟΣ ΕΠΕ
Πύργου Δυρού 34, Περιστέρι, Αθήνα, 12134
Τηλ: 210 5736513, 210 5736334
Fax: 210 5736525

Email: dyros@dyros.com.gr

Τοποθεσία στο χάρτη

Το Creativity στο Pinterest!

Copyright © 2016. Created by ΔΥΡΟΣ ΕΠΕ - Απαγορεύεται η αναδημοσίευση άρθρων, αποσπασμάτων και φωτογραφικού υλικού, χωρίς την άδεια του περιοδικού.

Η δημιουργικότητα σε όλο της το μεγαλείο!
Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα για να λαμβάνετε τα νέα μας.
Για Free downloads: Πατρόν, μοτίβα, ετικέτες κι άλλα χρήσιμα
για τις κατασκευές σας κάντε κλικ εδώ
Creativity! Το περιοδικό της Δημιουργίας!
Συμπληρώστε τη φόρμα για να λαμβάνετε τα νέα μας!
Free download: Mοτίβα, Πατρόν και άλλα χρήσιμα για τις κατασκευές σας.
Το όνομα σας
Το email σας