Στα μαθήματα που κάνω, αρκετές από τις μαθήτριες που έρχονται δεν έχουν ραπτομηχανή αλλά είναι έτοιμες να αποκτήσουν. Άρα λοιπόν ένα από τα πρώτα ερωτήματα που κάνουν είναι “Τι ραπτομηχανή να πάρω”; Καταλαβαίνω λοιπόν ότι είναι ένα θέμα που απασχολεί αρκετό κόσμο. Θα σας περιγράψω πρώτα πώς είναι μια μηχανή που από την κατασκευή της προορίζεται για πάτσγουορκ και quilting (καπιτονάρισμα) και στη συνέχεια θα σας πω πώς προσαρμοζόμαστε με τις απλές μηχανές:
• Πρώτο και κύριο μια μηχανή αυτού του είδους έχει μεγαλύτερο χώρο δεξιά από το ποδαράκι. Δείτε αριστερά μια μηχανή με μικρό και δεξιά μια μηχανή με μεγάλο χώρο για να καταλάβετε.
• Δεύτερον, απομονώνονται τα δοντάκια της. Η λειτουργία αυτή στα Αγγλικά λέγεται drop feed και είναι από τα πιο απαραίτητα χαρακτηριστικά για τους quilters. Τι σημαίνει να απομονώνονται τα δοντάκια. Τα δοντάκια είναι το σημείο της μηχανής που βρίσκεται κάτω από το ποδαράκι και με την κίνησή τους βοηθούν το ύφασμα να προχωράει προς τα πίσω, όταν ράβουμε. Στις ειδικές μηχανές, τα δοντάκια «κατεβαίνουν» με το πάτημα ενός διακόπτη κι έτσι όταν κάνουμε ελεύθερο καπιτονάρισμα, κινούμε εμείς το ύφασμα με τα χέρια μας στην κατεύθυνση που θέλουμε.
• Άλλο που έχει μια τέτοια μηχανή είναι ένα ποδαράκι walking foot. Το ποδαράκι αυτό χρησιμοποιείται όχι μόνο στο πάτσγουορκ, αλλά και όταν γενικά θέλουμε να ράψουμε 2-3 στρώματα υφασμάτων μαζί. Πχ. είναι απαραίτητο στις τσάντες. Με ένα απλό ποδαράκι, αυτό που γίνεται είναι ότι τα δοντάκια που αναφέραμε παραπάνω, σπρώχνουν το κάτω ύφασμα προς τα πίσω ενώ το ύφασμα που βρίσκεται επάνω δεν κινείται με την ίδια ταχύτητα και άρα στο τέλος περισσεύει.
Το walking foot λοιπόν μας εξασφαλίζει ότι και το επάνω ύφασμα κινείται παράλληλα με το κάτω και άρα τελειώνοντας το έργο μας όλα τα στρώματα (πάνω/κάτω ύφασμα και βάτα) είναι ευθυγραμμισμένα.
• Άλλο χαρακτηριστικό είναι ένα τραπεζάκι που προσαρμόζεται πάνω στη μηχανή και μας μεγαλώνει το χώρο από την αριστερή πλευρά. Χρήσιμο για όσους κάνουν μεγάλα παπλώματα.
• Πολύ χρήσιμη λειτουργία είναι και η δυνατότητα να μένει η βελόνα μέσα στο ύφασμα, όταν σταματάμε να πατάμε το πεντάλ (needle up and down position θα βρείτε αυτή τη λειτουργία στα Αγγλικά). Είναι κάτι που μας είναι απαραίτητο όταν αλλάζουμε κατεύθυνση στο ράψιμο ή το quilting.
Συνήθως οι μηχανές που έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά, έχουν παράλληλα και εκατοντάδες βελονιές και είναι ακριβές για τους περισσότερους.
Πάμε λοιπόν να δούμε με ποιο τρόπο ξεπερνάμε όλα τα παραπάνω και χρησιμοποιούμε τις μηχανές που έχουμε ή αγοράζουμε πιο φτηνές μηχανές.
• Ο χώρος δεξιά από το ποδαράκι είναι ο μόνος που δεν ξεπερνιέται. Καλό είναι, όταν επιλέγετε μηχανή, τουλάχιστον να μη διαλέξετε αυτές που έχουν πολύ – πολύ μικρό χώρο. Οι μηχανές για quilters έχουν χώρο από 20-25 εκ. και πάνω στη δεξιά μεριά. Ο χώρος είναι κάτι που φαίνεται και με το μάτι. Ωστόσο, αν έχετε ήδη μια μικρή μηχανή, ίσως θα πρέπει να συνηθίσετε να κάνετε το quilting τμηματικά και μετά να ενώνετε, αν έχετε πχ ένα διπλό πάπλωμα.
• Πώς απομονώνουμε τα δοντάκια. Οι περισσότερες μηχανές πια, ακόμα και οι πολύ φτηνές που πουλιούνται και σε Σούπερ Μάρκετ, έχουν τρόπο να απομονώνουν τα δοντάκια ή με διακόπτη ή με μια πλακέτα που μπαίνει κάτω από το ποδαράκι. Αν η δικιά σας μηχανή είναι παλιότερη, μπορείτε να βάλετε το “βήμα” του γαζιού, δηλαδή τον διακόπτη που ρυθμίζει πόσο μεγάλο είναι το γαζί στο “0”. Με τον τρόπο αυτό, τα δοντάκια ανεβοκατεβαίνουν μεν, αλλά δεν κινούν το ύφασμα και αφήνουν σε μας τον έλεγχο.
• Ως προς το ποδαράκι walking foot, μπορείτε να το αγοράσετε ως πρόσθετο εξάρτημα. Οι περισσότερες μηχανές παίρνουν τέτοιο ποδαράκι, εκτός ίσως από κάποιες πολύ παλιές. Μην ξεχάσετε να έχετε μαζί σας τον τύπο της μηχανής σας για να είστε σίγουροι/ες ότι αυτό που θα πάρετε θα ταιριάζει. Επίσης, αν η μηχανή σας δεν δέχεται αυτό το ποδαράκι, δεν είναι ολέθριο. Θα συνεχίσετε να δουλεύετε με το απλό σας ποδαράκι, απλώς θα πρέπει να πηγαίνετε πολύ αργά για να μη σας περισσεύει το ύφασμα ή να έχετε στερεώσει πολύ καλά τα τρία στρώματα (ύφασμα-βάτα-ύφασμα).
• Το τραπεζάκι αριστερά μπορείτε και να το ξεχάσετε (κι εμένα που το έχει η μηχανή μου, δεν το βάζω ποτέ). Δεν είναι καθόλου απαραίτητο, αρκεί όταν δουλεύετε κάτι μεγάλο, να έχετε χώρο αριστερά της μηχανής, δηλαδή να είναι η μηχανή σας πάνω σε ένα μεγάλο τραπέζι, για να μπορείτε να κινείτε εύκολα τα μεγάλα κομμάτια.
• Τη λειτουργία του να μένει η βελόνα μέσα στο ύφασμα, την κάνουν χειροκίνητα ακόμα και οι ποδοκίνητες Singer των γιαγιάδων μας. Απλά στρίβεις την τροχαλία (ή ρόδα, αν τη λέτε έτσι) της μηχανής και αφήνεις τη βελόνα μέσα στο ύφασμα.
• Μια βελονιά ζιγκ-ζαγκ είναι επίσης απαραίτητη για τα απλικέ, την έχουν και οι πιο φτηνές μηχανές, ενώ δεν την έχουν οι πολύ παλιές , πχ Singer της δεκαετίας 50-60, που ξέρω ότι υπάρχουν σε αρκετά σπίτια. Αν δεν έχετε αυτές τις βελονιές, θα πρέπει να βρείτε άλλο τρόπο για το απλικέ. Είτε στο χέρι, είτε με γαζί αφήνοντας ελεύθερες τις άκρες.
Εγώ άρχισα το πάτσγουορκ με μια τέτοια ποδοκίνητη μηχανή (ήταν μια ποδοκίνητη Singer της δεκαετίας του 50), με ένα απλό ποδαράκι μόνο. Αυτές οι μηχανές έχουν και το πλεονέκτημα ότι έχουν μεγάλο χώρο δεξιά από το ποδαράκι. Και έφτιαξα εκεί και το πρώτο μου πάπλωμα με όλο μου το θράσος. Στη συνέχεια, πήρα μια μικρή-μικρή μηχανή (αυτή που βλέπετε πάνω-πάνω στο άρθρο αριστερά) και πολύ αργότερα και όταν ήξερα πια τι ήθελα, αγόρασα την καλή μου μηχανή.
Με όλα τα παραπάνω πιστεύω να σας πέρασα τελικά το μήνυμα ότι καλό είναι να έχουμε μια εξειδικευμένη μηχανή για να κάνουμε πάτσγουορκ, γιατί όσο περισσότερες δυνατότητες έχει, τόσο πιο εύκολα δουλεύουμε (μην ξεχνάμε ότι το εργαλείο κάνει τον μάστορα), ακόμα καλύτερο όμως είναι να κάνουμε πάτσγουορκ έστω και σε μια απλή απλούστατη μηχανή. Το σημαντικό είναι να δημιουργούμε. Εξ άλλου σκεφτείτε πώς ξεκίνησε το πάτσγουορκ. Με ένα ψαλίδι και μια βελόνα. Και σκεφτείτε επίσης πώς μπορεί να ήταν οι πρώτες ραπτομηχανές.
Γι’ αυτό, απλά ξεκινήστε να κάνετε πάτσγουορκ και το δρόμο αλλά και τα εργαλεία θα τα βρείτε στην πορεία και θα είναι σίγουρα τα καταλληλότερα για την περίπτωσή σας.
Κείμενα & φωτογραφίες: Μάνια Χατζηιωαννίδη
Εάν σας άρεσε αυτή η δημιουργία μοιραστείτε την ή κάντε την αγαπημένη σας!
Αφήστε σχόλιο