Τι κατεύθυνση έχει το ύφασμά μας όταν κόβουμε
Αν παρατηρήσετε οποιοδήποτε ύφασμα πέσει στα χέρια σας, θα δείτε ότι, κάθετα στη μεριά που το ύφασμα κόβεται από τον έμπορο, είναι οι ούγιες. Αν τραβήξετε το ύφασμα με τα δυο σας χέρια κάθετα ή παράλληλα στις ούγιες, θα δείτε ότι στη μια κατεύθυνση δεν ξεχειλώνει καθόλου και στην άλλη ελάχιστα. Αν όμως το τραβήξετε πλάγια, τότε θα δείτε ότι έχει σχετικά μεγάλη ελαστικότητα.
Όταν λοιπόν θέλετε να κόψετε, θα πρέπει να κόβετε κάθετα ή παράλληλα στις ούγιες για να ελαχιστοποιείται το ξεχείλωμα που μπορεί να συμβεί. Κόβουμε πλάγια και με γωνία 45 μοιρών μόνο όταν θέλουμε να έχουμε αυτό το ξεχείλωμα. Πχ όταν θέλουμε να βάλουμε ρέλι σε στρογγυλά κομμάτια.
Πώς κόβουμε (οι παρακάτω οδηγίες απευθύνονται σε δεξιόχειρες)
Ο κόφτης έχοντας για οδηγό τον χάρακα, «τρέχει» πάνω στην επιφάνεια κοπής και κόβει με ακρίβεια τα υφάσματα. Η λεπίδα του κοιτάει προς τη μεριά του χάρακα.
• Κόβουμε πάντα από μας προς τα έξω. Στο τελείωμα της κίνησής μας δεν σηκώνουμε τον κόφτη προς τα πάνω. Μπορεί μπροστά σας να βρίσκεται κάποιος άλλος και να τον τραυματίσετε.
• Κόβουμε κρατώντας προφυλαγμένα τα δάχτυλα του χεριού που είναι πάνω στον χάρακα.
• Κλείνουμε τον κόφτη κάθε φορά που τον αφήνουμε κάτω. Αν τον αφήσετε ανοιχτό, ακουμπήσετε επάνω του υφάσματα και πάτε να τον πάρετε χωρίς να τον βλέπετε, μπορεί να κοπείτε.
• Θυμηθείτε ότι ποτέ δεν κάνουμε τον κόφτη μπρος πίσω. Αν χρειαστεί, ξανακάνουμε την ίδια κίνηση από μας προς τα έξω. Το μπρος – πίσω δημιουργεί πρόβλημα στην επιφάνεια.
• Κρατήστε τον κόφτη μακριά από παιδικά χεράκια!
• Πριν κόψουμε οποιοδήποτε ύφασμα, το θέλουμε να είναι καλά σιδερωμένο χωρίς τσακίσεις.
• Όταν έχουμε μεγάλα κομμάτια, διαλέγουμε πάντα τη μικρότερη πλευρά τους και διπλώνουμε βάζοντας τη μια ούγια πάνω στην άλλη ή διπλώνοντας τη μια ούγια στη μέση. Διπλώνουμε στα 2 ή στα 4, ώστε να χωράει το ύφασμα κάτω από τον χάρακά μας.
• Όλο το ύφασμα πρέπει να βρίσκεται πάνω στο τραπέζι και να μην κρέμεται. Το βάρος του θα σας εμποδίσει να κόψετε σωστά.
• Στην αρχή πρέπει να αφαιρέσετε την ούγια. Βάζετε το ύφασμα αριστερά σας και ευθυγραμμίζετε μια γραμμή του χάρακα με τη διπλωμένη μεριά του υφάσματος (εκεί που βλέπετε στην παρακάτω φωτογραφία τη μύτη του κόκκινου βέλους). Κόβετε. To ίδιο κάνετε κι αν θέλετε να ισιώσετε μια πλευρά.
• Για όλα τα άλλο κοψίματα, έχουμε το πολύ ύφασμα στα δεξιά μας.
• Αν θέλουμε να κόψουμε λωρίδες που το φάρδος τους να είναι μικρότερο από τον χάρακα, βάζουμε τον χάρακα όπως βλέπετε στην παρακάτω φωτογραφία, χωρίς να είναι απαραίτητο να ευθυγραμμίσουμε με τις γραμμές της επιφάνειας. Στην παρακάτω φωτογραφία φαίνεται ότι κόβουμε μια λωρίδα 5 εκ. Δείτε στο σημείο που είναι το βέλος είναι η γραμμή των 5 εκ., η οποία συμπίπτει με την αρχή του υφάσματος.
• Αν τώρα θέλουμε να κόψουμε κομμάτι μεγαλύτερο από τον χάρακά μας, εκεί θα πρέπει να συνεργαστεί ο χάρακας με την επιφάνεια κοπής. Τοποθετούμε την άκρη του υφάσματος πάνω στην πρώτη γραμμή της επιφάνειας, η οποία σηματοδοτεί το «0» (πορτοκαλί βέλος).
• Στη συνέχεια και αν για παράδειγμα θέλουμε να κόψουμε 15 εκ., βάζουμε τον χάρακα πάνω στη γραμμή της επιφάνειας των 15 εκ. (μπορντώ βέλος).
Αν τώρα θέλετε να κόψετε με γωνία 45 μοιρών, τοποθετήστε τη γραμμή των 45 μοιρών (βέλος) που υπάρχει πάνω στον χάρακα έτσι ώστε να είναι στην κάτω ή επάνω μεριά του υφάσματος.
Με τον ίδιο τρόπο, κόβουμε και υπό άλλη γωνία (π.χ. 30 ή 60 μοίρες), αν φυσικά το ζητάει το σχέδιό μας.
Μην αφήνετε το κόψιμο να σας τρομάζει! Πάρτε ένα παλιό πανί και αρχίστε να κόβετε σε διάφορα μεγέθη. Μόνο έτσι θα εξασκηθείτε!
Κείμενα & φωτογραφίες: Μάνια Χατζηιωαννίδη
Εάν σας άρεσε αυτή η δημιουργία μοιραστείτε την ή κάντε την αγαπημένη σας!
Αφήστε σχόλιο