ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΘΕ ΠΩΣ ΑΝΟΙΞΗ

Πώς θα τοποθετήσετε ένα κουρτινόξυλο

Δεν είναι δύσκολη υπόθεση! Απλώς χρειάζεται να ακολουθήσετε μερικούς απλούς «κανόνες», που εγγυώνται την αισθητικά άψογη εικόνα.

Μπορεί να είναι ξύλινα ή μεταλλικά. Μετώπες, κοντάρια ή ντίζες. «Ντυμένα» με ύφασμα ή με δέρμα. Σταθερά ή επεκτεινόμενα. Διπλά ή μονά. Με ή χωρίς μηχανισμό. Όποιον τύπο κι αν επιλέξετε ανάλογα με το γούστο σας και τη διακόσμηση του σπιτιού σας, υπάρχουν μερικές κοινές… λεπτομέρειες που καλό είναι να μην παραβλέψετε όταν θα αγοράσετε και θα κρεμάσετε το δικό σας κουρτινόξυλο.

Τι πρέπει να γνωρίζετε
•Η έκταση και ο όγκος της κουρτίνας πρέπει να είναι ανάλογα με το μέγεθος του χώρου που διαθέτετε. Να θυμάστε ότι η κουρτίνα δεν είναι το βασικό στοιχείο διακόσμησης ενός δωματίου, αλλά ότι ο ρόλος της είναι συμπληρωματικός.
•Επιλέξτε χρώματα και υλικά κατασκευής, που δένουν αρμονικά με τα αντίστοιχα στοιχεία του χώρου.
•Το μήκος του κουρτινόξυλου πρέπει να είναι μεγαλύτερο από αυτό του παραθύρου. Για την ακρίβεια, τα δύο στοπ της κουρτινόβεργας ή οι δύο ακριανοί κρίκοι, ανάλογα, πρέπει να βρίσκονται γύρω στα 10εκ. από το πλαϊνό περβάζι, έτσι ώστε η οποιαδήποτε κουρτίνα να το καλύπτει επαρκώς. Τώρα, αν αποφασίσετε ότι θέλετε μακρύτερο κουρτινόξυλο ή οι κουρτίνες σας να είναι από τοίχο σε τοίχο, να ξέρετε ότι κάτι τέτοιο «κλέβει» οπτικά τον χώρο.
•Θεωρητικά, αν το κουρτινόξυλο είναι κοντά στην οροφή, δίνει «ύψος» στον χώρο. Και λέμε θεωρητικά, αφού και εδώ υπάρχουν και άλλες παράμετροι που καθορίζουν οπτικά το αποτέλεσμα, όπως είναι το μήκος όλου του τοίχου, αν μπροστά από το παράθυρο θα τοποθετηθούν έπιπλα (π.χ., καναπές), αν υπάρχει γύψινη διακόσμηση περιμετρικά της οροφής κ.λπ.
•Επειδή οι διαστάσεις των κουφωμάτων αλλά και οι μηχανισμοί των κουρτινόξυλων και οι κουρτινόβεργες διαφέρουν, το σίγουρο είναι ότι το κουρτινόξυλο πρέπει να απέχει από το περβάζι (επάνω μεριά) τόσο ώστε, όταν ανοίγουμε και κλείνουμε τα παραθυρόφυλλα, η κουρτίνα να «σηκώνεται» με άνεση και να μην μαγκώνει. Ακόμη κι αν έχετε επάλληλα παραθυρόφυλλα, υπολογίστε τα γαντζάκια να απέχουν περίπου 10εκ. από το περβάζι – υπολογίστε περισσότερα εκατοστά, αν η τρέσα της κουρτίνας είναι πολύ φαρδιά.
•Συνήθως, τα κουρτινόξυλα πωλούνται μαζί με τα εξαρτήματα ανάρτησης/στήριξής τους, τα διακοσμητικά άκρα και, πολλά από αυτά, ακόμη και με διπλό ή μονό σιδηρόδρομο, τους κρίκους ή τα γαντζάκια τους. Αν όχι, υπολογίστε ποιες είναι οι επιπλέον ανάγκες σας και πόσο ανεβάζουν το κόστος.
•Τα κουρτινόξυλα με μηχανισμό είναι κάπως πιο ακριβά, αλλά διαθέτουν πολλές ευκολίες, κυρίως στην ανάρτηση και στη μετακίνηση της κουρτίνας.
•Αν το δωμάτιο έχει πάνω από ένα ανοίγματα, προσπαθήστε –όσο το δυνατόν, βέβαια!– τα κουρτινόξυλα να έχουν τις ίδιες διαστάσεις και να βρίσκονται στο ίδιο ύψος.
•Τα στηρίγματα του κουρτινόξυλου μπορούν να βιδωθούν στον ίδιο τοίχο αλλά και υπό γωνία (που σχηματίζουν δύο τοίχοι) ή ακόμη και αντικρυστά (σε δύο παράλληλους τοίχους).
•Ο αριθμός των στηριγμάτων είναι ανάλογος με το μήκος του κουρτινόξυλου αλλά εξαρτάται και από το βάρος της κουρτίνας που θα κρεμάσετε – για να μην κάνει «κοιλιά».
•Πριν ανοίξετε τις τρύπες, ελέγξτε ότι κάτω από τα σημεία που σημαδέψατε δεν περνούν εσωτερικά ηλεκτρικά καλώδια.
•Συνήθως κάνουμε τις μετρήσεις μας με σταθερό σημείο αναφοράς το παράθυρο. Όμως δεν είναι απίθανο το περβάζι να… λοξεύει μερικά χιλιοστά, οπότε επιβεβαιώστε την απόσταση από το ταβάνι. Ή αν έχετε βοηθό, τοποθετήστε το στήριγμα, αναρτήστε το κουρτινόξυλο και ελέγξτε το με ένα αλφάδι.

Υλικά & Εργαλεία
-Μετροταινία
-Χάρακας
-Μολύβι
-Σφυράκι
-Αλφάδι
-Δραπανοκατσάβιδο
-Σκάλα
-Κουρτινόξυλο (κιτ)

Οδηγίες
>Μετρήστε και σημαδέψτε τα σημεία όπου θα ανοίξετε τις τρύπες.
>Ανοίξτε τις τρύπες, κρατώντας το τρυπάνι κάθετα στον τοίχο.
>Τοποθετήστε τα ούπατ και βιδώστε τα στηρίγματα.
>Στερεώστε το κοντάρι.

  Εάν σας άρεσε αυτή η δημιουργία μοιραστείτε την ή κάντε την αγαπημένη σας!

Αφήστε σχόλιο

Τα πιο δημοφιλή

Επικοινωνία

ΔΥΡΟΣ ΕΠΕ
Πύργου Δυρού 34, Περιστέρι, Αθήνα, 12134
Τηλ: 210 5736513, 210 5736334
Fax: 210 5736525

Email: dyros@dyros.com.gr

Τοποθεσία στο χάρτη

Το Creativity στο Pinterest!

Copyright © 2016. Created by ΔΥΡΟΣ ΕΠΕ - Απαγορεύεται η αναδημοσίευση άρθρων, αποσπασμάτων και φωτογραφικού υλικού, χωρίς την άδεια του περιοδικού.

Η δημιουργικότητα σε όλο της το μεγαλείο!
Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα για να λαμβάνετε τα νέα μας.
Για Free downloads: Πατρόν, μοτίβα, ετικέτες κι άλλα χρήσιμα
για τις κατασκευές σας κάντε κλικ εδώ
Creativity! Το περιοδικό της Δημιουργίας!
Συμπληρώστε τη φόρμα για να λαμβάνετε τα νέα μας!
Free download: Mοτίβα, Πατρόν και άλλα χρήσιμα για τις κατασκευές σας.
Το όνομα σας
Το email σας