Στην κάτω μεριά και με την καλή πλευρά πάνω στο τραπέζι βάζετε το ύφασμα που πηγαίνει στην πίσω μεριά του έργου σας. Από πάνω βάζετε την όποια βάτα έχετε διαλέξει και τέλος. Πάνω- πάνω βάζετε το ύφασμα που θα βλέπετε από την καλή μεριά είτε το έχετε κάνει πάτσγουορκ είτε είναι ένα μονοκόμματο κομμάτι ύφασμα. Για να μπορέσετε να καπιτονάρετε, πρέπει να στερεώσετε. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι στερεώματος. Δοκιμάστε τους και διαλέξτε τον καλύτερο.
Στερέωμα με τρύπωμα
Ο παλιός πατροπαράδοτος τρόπος. Γίνεται με τρύπωμα που ξεκινάει από το κέντρο και πηγαίνει ακτινωτά προς τις άκρες. Ο πιο χρονοβόρος αλλά και ο πιο σίγουρος. Θα χρειαστεί σίγουρα να τον κάνετε, όταν έχετε ένα μεγάλο πάπλωμα που θα το σέρνετε για πολύ καιρό, προκειμένου να το καπιτονάρετε.
Στερέωμα με καρφίτσες
Απλός και γρήγορος τρόπος που τον χρησιμοποιούμε μόνο όταν έχουμε ένα μικρό έργο που τελειώνει και γρήγορα. Αν το έργο σας είναι λίγο μεγαλύτερο, θα τρυπιόσαστε συνέχεια για αυτό καλύτερα πηγαίνετε στον επόμενο τρόπο.
Στερέωμα με παραμάνες
Ασφαλής τρόπος και αυτός για μεγάλα κομμάτια. Οι παραμάνες μπαίνουν σε απόσταση περίπου 10 εκ., (δείτε την πρώτη φωτογραφία) οπότε φαντάζεστε πόσες παραμάνες πρέπει να μπουν σε ένα διπλό πάπλωμα… 500 και βάλε… Αυτό είναι και το μειονέκτημα αυτού του τρόπου: ο χρόνος που χρειάζεται για όλες αυτές τις παραμάνες και ο πόνος στη μέση μετά από τόση ώρα σκυμμένη πάνω από ένα τραπέζι. Εκτός αν το κάνετε με παρέα. Τέσσερις γυναίκες γύρω από το τραπέζι που στερεώνουν και περνάνε καλά… κουβεντιάζοντας!
Στερέωμα με σπρέι
Ο πιο γρήγορος αλλά και ο πιο ακριβός τρόπος, μια και για ένα διπλό πάπλωμα χρειάζονται περίπου δυο σπρέι. Όμως στρώνει τα υφάσματα καλά και επειδή τα σκληραίνει και λίγο, δημιουργεί μια όμορφη επιφάνεια για καπιτονάρισμα. Προσοχή όμως! Δεν πρέπει να βάλετε πολύ. Τόσο όσο χρειάζεται να κολλήσουν. Αν πέσει παραπάνω, θα κολλήσει το σύμπαν. Η κόλλα φεύγει με το πλύσιμο. Και φυσικά αν έχετε κάποια αλλεργία ή πρόβλημα αναπνευστικού, ο τρόπος αυτός δεν ενδείκνυται. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να χρησιμοποιείτε το σπρέι με ανοιχτά παράθυρα ή και σε ανοιχτό χώρο ακόμα καλύτερα.
Μάθατε λοιπόν σήμερα πώς να “σαντουιτσάρετε”. Σε επόμενες αναρτήσεις θα ασχοληθούμε με το καπιτονάρισμα.
Κείμενα & φωτογραφίες: Μάνια Χατζηιωαννίδη
Εάν σας άρεσε αυτή η δημιουργία μοιραστείτε την ή κάντε την αγαπημένη σας!
Αφήστε σχόλιο