Το κανονικό ποδαράκι
Πρώτα απ’ όλα χρησιμοποιούμε το κανονικό μας ποδαράκι για να κάνουμε τις ενώσεις. Έχουμε πει σε προηγούμενη ανάρτηση που μιλήσαμε για το περιθώριο ραφής ότι το ποδαράκι αυτό μας βοηθάει να έχουμε σωστό περιθώριο ραφής.
Αν τώρα έχετε μείνει στα παλιά και δουλεύετε με ίντσες, τότε ένα ποδαράκι του 1/4 της ίντσας είναι απαραίτητο για τον ίδιο λόγο.
Τα πιο σημαντικά όμως ποδαράκια είναι αυτά που μας χρειάζονται για το καπιτονάρισμα:
• Το walking foot ή αλλιώς ποδαράκι ταυτόχρονης προώθησης υφασμάτων και το
• Ποδαράκι ελεύθερου κεντήματος ή καπιτοναρίσματος.
Ας τα δούμε ξεχωριστά τι κάνει το καθένα.
Το ποδαράκι ταυτόχρονης προώθησης υφασμάτων ή πιο γνωστό ως walking foot
Όπως έχουμε ήδη εξηγήσει όταν μιλούσαμε για το είδος της ραπτομηχανής που μας χρειάζεται, το walking foot το χρησιμοποιούμε όταν κάνουμε γραμμικό καπιτονάρισμα.
Έχει δοντάκια στην κάτω πλευρά του και με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζει την ταυτόχρονη προώθηση του πάνω υφάσματος με το κάτω (το κάτω ύφασμα προωθείται από τα δοντάκια της μηχανής). Ιδιαίτερα χρήσιμο στο καπιτονάρισμα αλλά και όταν ράβουμε πολλά στρώματα υφάσματος μαζί.
Το ποδαράκι αυτό χρησιμοποιείται σαν ένα απλό ποδαράκι. Συνήθως το χρησιμοποιούμε για να κάνουμε αποστάσεις όσο είναι το ποδαράκι του. Έχει όμως στη συσκευασία του, όταν το αγοράζουμε και έναν μεταλλικό οδηγό, που μας βοηθάει να κάνουμε γραμμές σε μεγαλύτερες αποστάσεις. Ο μεταλλικός οδηγός μπαίνει στην ειδική υποδοχή στο πίσω μέρος από το ποδαράκι μας.
Το ποδαράκι για το ελεύθερο κέντημα ή καπιτονάρισμα (free motion quilting foot)
Το ποδαράκι για το ελεύθερο έχει πολλές μορφές.
Διαλέξτε αυτή που ταιριάζει στη μηχανή σας ή σας βολεύει καλύτερα. Το ποδαράκι αυτό λειτουργεί σωστά, εφόσον απομονώσουμε τα δοντάκια της μηχανής. Τα δόντια της μηχανής απομονώνονται είτε με τον διακόπτη που έχουν κάποιες μηχανές, είτε με μια πλάκα που κουμπώνει από πάνω τους.
Κείμενα & φωτογραφίες: Μάνια Χατζηιωαννίδη
Εάν σας άρεσε αυτή η δημιουργία μοιραστείτε την ή κάντε την αγαπημένη σας!
Αφήστε σχόλιο