ΡΑΠΤΙΚΗ ΡΑΠΤΟΜΗΧΑΝΗ

Γνωριμία με τη Ραπτομηχανή

Οι βελονιές που μπορούμε να πραγματοποιήσουμε με μια ραπτομηχανή
Οι ραπτομηχανές διαθέτουν πολλά είδη σε βελονιές και ποδαράκια. Οι βελονιές των ραπτομηχανών χωρίζονται σε 2 κατηγορίες, τις βελονιές για τα σταθερά υφάσματα και τις βελονιές για τα ελαστικά υφάσματα (ελαστικές βελονιές).  Ανά τα χρόνια οι βελονιές, καθώς και οι μηχανές εξελίχθηκαν με βάση τα νέα υφάσματα που παρουσιάστηκαν. Όλοι έχουμε παρατηρήσει το πόσο εύκολα μπορεί να ραφτεί ένα σταθερό βαμβακερό ύφασμα και πόσο δύσκολο είναι να ραφτεί ένα ελαστικό μακό. Ποδαράκια υπάρχουν πολλά, ανάλογα το τι θέλει να κάνει ο χρήστης. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε τα πιο βασικά:
– Ποδαράκι γενικής χρήσεως
– Ποδαράκι φερμουάρ
– Ποδαράκι κουμπότρυπας
– Ποδαράκι ραψίματος κουμπιών
– Ποδαράκι γαζιού για σατέν
– Ποδαράκι καρυκώματος
– Ποδαράκι στριφώματος
– Ποδαράκι κρυφοβελονιάς
– Ποδαράκι κορδονιού
– Ποδαρακι μανταρίσματος – κεντήματος.

Eίδη ραφών σε ραπτομηχανή
Τα είδη ραφών που μπορεί να κάνει κάποιος με μια ραπτομηχανή είναι αρκετά και σήμερα θα αναφέρουμε επιγραμματικά ποια είναι και που τα συναντάμε!

Ευθύ γαζί
Το συναντάμε σχεδόν παντού από τις μαξιλαροθήκες και τα παντελόνια μας, μέχρι και τα συστήματα σκίασης των σπιτιών μας γενικότερα είναι μια ραφή για σταθερά υφάσματα.

Ζιγκ ζαγκ – καρύκωμα
Οι εφαρμογές του πολλές από καρυκώματα σε κάθε τύπου υφάσματος (ελαστικά και σταθερά) με σκοπό ένα σωστό στρίφωμα, ενώσεις ελαστικών υφασμάτων τα οποία απαιτούν ελαστικότητα έως και 2 φορές το μήκος της ραφής π.χ. εσώρουχα ή μαγιό, μέχρι και ραφή ιστιοπάνων, καθώς και κουμπιών με 2 ή 4 τρύπες χιαστί.

3 Ζιγκ ζαγκ ή αλλιώς 3stitch
Είναι η απόλυτη ελαστική ραφή λόγω του οτι μπορει να τεντώσει μέχρι και 3 φορές το μήκος της ,την συνανταμέ κυρίως στην ραφή των μαγιό και εσωρούχων καθώς και στην ραφή ιστιοπάνων (windsurf & kite).

Κρυφοβελονιά – κλάπα
Με αυτή τη ραφή μπορούμε να κάνουμε τα στριφώματα στα πολιτικά παντελόνια, καθώς και τα στριφώματα στις κουρτίνες. Χαρακτηριστικό γνώρισμα είναι πως από την εξωτερική μεριά του υφάσματος δεν φαίνεται η ραφή.

rapt-2
Ευθύ ελαστικό γαζί
Μία ραφή την οποία μπορούν να την κάνουν μόνο οικιακές ραπτομηχανές και η οποία μπορεί να πάρει έως και 2,5 φορές το μήκος της. Τη συναντάμε κυρίως στον καβάλο από παντελόνια και σε ραφές που απαιτούν ελαστικότητα. Η ραφή πρέπει να είναι ευθεία.

Σχέδια
Υπάρχουν πολλά σχέδια. Κάποια από αυτά είναι και ελαστικά. Η βασική τους εφαρμογή είναι καθαρά για διακοσμητικές ραφές.

Κουμπότρυπα
Την συναντάμε σε πουκάμισα, ζακέτες, καπαρντίνες και παντελόνια. Ξεχωρίζονται σε πουκαμισάδικες (παραλληλόγραμες) και τζηνάδικες (με κεφαλάκι και ουρίτσα από την άλλη πλευρά).

Σε κάθε περίπτωση καλό θα είναι να συμβουλευόμαστε τον τεχνικό μας ή τη δασκάλα ραπτικής μας για το σωστότερο τρόπο ραφής που θέλουμε να φέρουμε εις πέρας, για να αποφύγουμε τυχόν περιπέτειες.

Κουμπότρυπα σε ραπτομηχανή
Θεωρητικά  όλες οι μηχανές που κάνουν ζικ ζακ μπορούν να κάνουν και κουμπότρυπα. Φυσικά, οι μηχανές, στο πέρασμα των χρόνων,  έχουν απλοποιηθεί ώστε μια κουμπότρυπα να μπορεί να γίνει με σχετική ευκολία. Όλες οι μηχανές πλέον έχουν ενσωματώσει την κουμπότρυπα  4 φάσεων. Τα βήματα που ακολουθούμε είναι τα εξής:
> Τοποθετούμε το ποδαράκι της κουμπότρυπας.
> Πυκνώνουμε το βήμα του γαζιού στο 0,3 έως 0,5 (σε κάποια μοντέλα υπάρχει σύμβολο κουμπότρυπας επάνω στο κουμπί του βήματος).
> Για να κάνουμε μια σωστή κουμπότρυπα, πρώτα, χρειαζόμαστε το κουμπί, για να το μετρήσουμε.  Η μέτρηση μπορεί να γίνει απευθείας επάνω στο πόδι της κουμπότρυπας, μιας και αυτό φέρει μέτρο για την χρήση αυτή.
> Ξεκινάμε κάνοντας το πρώτο στερέωμα. Δεν χρειάζεται να κάνουμε πολλές βελονιές, για να μην γίνει χοντρό.
> Συνεχίζουμε, κάνοντας το πρώτο σκέλος της κουμπότρυπας.  (Η πυκνότητα διαμορφώνεται ανάλογα με το ύφασμα. Εάν το ύφασμα είναι ελαστικό μπορούμε να τοποθετήσουμε από την κάτω του πλευρά, ειδικό χαρτί).
> Στη συνέχεια κάνουμε το δεύτερο στερέωμα.
> Συνεχίζουμε κάνοντας το δεύτερο σκέλος της κουμπότρυπας. (Σε αυτό το στάδιο πρέπει να γνωρίζουμε το εξής: Δεν περιστρέφουμε το ύφασμα καθώς η μηχανή ράβει αντίστροφα). Εάν σας άρεσε αυτή η δημιουργία μοιραστείτε την ή κάντε την αγαπημένη σας!

Τα πιο δημοφιλή

Επικοινωνία

ΔΥΡΟΣ ΕΠΕ
Πύργου Δυρού 34, Περιστέρι, Αθήνα, 12134
Τηλ: 210 5736513, 210 5736334
Fax: 210 5736525

Email: dyros@dyros.com.gr

Τοποθεσία στο χάρτη

Το Creativity στο Pinterest!

Copyright © 2016. Created by ΔΥΡΟΣ ΕΠΕ - Απαγορεύεται η αναδημοσίευση άρθρων, αποσπασμάτων και φωτογραφικού υλικού, χωρίς την άδεια του περιοδικού.

Η δημιουργικότητα σε όλο της το μεγαλείο!
Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα για να λαμβάνετε τα νέα μας.
Για Free downloads: Πατρόν, μοτίβα, ετικέτες κι άλλα χρήσιμα
για τις κατασκευές σας κάντε κλικ εδώ
Creativity! Το περιοδικό της Δημιουργίας!
Συμπληρώστε τη φόρμα για να λαμβάνετε τα νέα μας!
Free download: Mοτίβα, Πατρόν και άλλα χρήσιμα για τις κατασκευές σας.
Το όνομα σας
Το email σας