Εάν έχετε παλιά έπιπλα και δεν ξέρετε με ποιο τρόπο να τα αξιοποιήσετε για να τους δώσετε νέα πνοή, η λύση είναι μία, η βαφή!
Το συγκεκριμένο έπιπλο είναι από ξύλο καρυδιάς και αποτελούσε ένα αντικείμενο συναισθηματικής αξίας, γιατί ήταν μέρος της διακόσμησης στο πατρικό μου σπίτι. Η αλήθεια είναι ότι προβληματιζόμουν για το αν “δέσει” η βαφή που θα περάσω και -το σημαντικότερο- με το πέρασμα του χρόνου το χρώμα που θα επιλέξω να μην ξεφτίσει.
“Το καλό τρίψιμο μ’ ένα μέτριας υφής γυαλόχαρτο”, μου απάντησαν όταν απευθύνηθηκα στον υπάλληλο του χρωματοπωλείου. Πήρα όλες τις πληροφορίες που ήθελα, λοιπόν, προμηθεύτηκα τα απαραίτητα υλικά και ξεκίνησα το… ταξίδι της δημιουργίας!
Υλικά & Εργαλεία
– Ένα παλιό έπιπλο
– Γυαλόχαρτο Νο 3 ή ηλεκτρικό τριβείο
– Αστάρι για ξύλο (λευκό)
– Ακρυλικά χρώματα (βασικά χρώματα)
– Πινέλα (μικρό και μεγάλο)
– Παλιά πανιά
– 1 μεταλλικό πόμολο (χούφτα)
Oδηγίες
> Χρησιμοποίησα γυαλόχαρτο για να τρίψω όλες τις επιφάνειες του έπιπλου, μια απαραίτητη κίνηση που βοηθά να «πιάσει» το αστάρι και το τελικό χρώμα. Η δυσκολία που αντιμετώπισα ήταν μόνο στις μικρές επιφάνειες (πόδια τραπεζιού) αλλά και στο χείλος της επιφάνειας του τραπεζιού. Η αλήθεια είναι ότι χάλασα τρία κομμάτια γυαλόχαρτου. Ήθελα όμως να κάνω καλή προετοιμασία.
> Αφού τελείωσα το τρίψιμο, το σκούπισα πολύ καλά με ένα μαλακό πανί. Το τραπεζάκι ήταν έτοιμο για την αλλαγή.
> Πρώτα “πέρασα” ένα χέρι με λευκό αστάρι. Στη συνέχεια αφού πειραματίστηκα με την ανάμειξη των βασικών χρωμάτων, έφτασα στο επιθυμητό χρώμα. Όμως περνώντας το πρώτο χέρι, δεν μου άρεσε το αποτέλεσμα. Δεν πτοήθηκα… κι έτσι αφού στέγνωσε το πρώτο χέρι, έφτιαξα μια άλλη απόχρωση με την οποία έμεινα αρκετά ικανοποιημένη.
> Βίδωσα και το νέο μεταλλικό πόμολο, σε σχήμα χούφτας και ολοκληρώθηκε η μεταμόρφωση του επίπλου. Άλλαξε τελείως στυλ και τώρα συμπληρώνει την επίπλωση στο εξοχικό σπίτι μας.
Δημιουργία της Άννας Κολοκυθά
Εάν σας άρεσε αυτή η δημιουργία μοιραστείτε την ή κάντε την αγαπημένη σας!