ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΙΚΤΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΜΑΘΕ ΠΩΣ

Μάθετε πως να φτιάξετε τα δικά σας καλούπια σιλικόνης

Λάστιχα Σιλικόνης Καλουπιών
Τα λάστιχα σιλικόνης καλουπιών χρησιμοποιούνται ευρύτατα για να αντιγράψετε υφιστάμενα αντικείμενα ή ανάγλυφες επιφάνειες ώστε να κατασκευάσετε ελαστικά καλούπια. Τα λάστιχα σιλικόνης αποτελούνται πάντα από 2 συστατικά (βάση+καταλύτης)  και ειδικότερα αυτά της κατηγορίας poly-addition, είναι πολύ ευκολα στη χρήση, καθώς η αναλογία ανάμιξης των συστατικών είναι 1:1 κατά βάρος. Επιπλέον, είναι άοσμα, φιλικά προς τον χρήστη, δεν περιέχουν επικίνδυνα χημικά, δεν απαιτείται ειδικός εξοπλισμός για τη χρήση, η συρρίκνωση είναι απειροελάχιστη (0,1%), έχουν υψηλή αντικολλητική δράση & μεγάλη αντοχή στο σχίσιμο. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά λάστιχα σιλικόνης αναλόγως της σκληρότητας που επιθυμείτε (από πολύ μαλακό έως πολύ σκληρό) και αναλόγως τι υλικό θα επιλέξετε να χυτεύσετε μέσα στο καλούπι.

Aπαραίτητος εξοπλισμός & Υλικά
– Ζυγαριά ακριβείας
– Γάντια
– Πλαστικά ποτηράκια μίας χρήσης
– Ξύλινοι αναδευτήρες
– Χαρτόνι
– Χαρτοταινία
– Θερμόκολλα σιλικόνης
– Λάστιχα σιλικόνης καλουπιών.
Σε αυτή την κατασκευή θα χρησιμοποιήσετε το ΖΑ22
– Αποκολλητικό κερί NL1 ή βαζελίνη

Oδηγίες
Βήμα 1 – Πρωτότυπο: Πρώτα διαλέγετε το αντικείμενο που θέλετε να αντιγράψετε, αυτό ονομάζεται master, το οποίο μπορεί να είναι φτιαγμένο από οποιοδήποτε υλικό: ξύλο, πέτρα, γύψο, πλαστικό, ρητίνες, κερί, μέταλλο κτλ.
Προσοχή: Με μερικά υλικά όπως πλαστελίνη, πηλό ή πολύ πορώδεις επιφάνειες, πρέπει να επαλείψετε αποκολλητικό μέσο (π.χ. κερί NL1 ή βαζελίνη) πάνω στο πρωτότυπο. Επιλέξτε πρωτότυπα αντικείμενα όπως κορνίζα, δαχτυλίδι, κερί, σαπούνι κτλ.
Βήμα 2 – Δοχείο-υποδοχέας: Φτιάχνετε ένα δοχείο-υποδοχέα μέσα στο οποίο τοποθετείτε το πρωτότυπο. Το δοχείο-υποδοχέας θα πρέπει να είναι λίγο μεγαλύτερο (π.χ. 1cm περιμετρικά) από το πρωτότυπο. Το δοχείο-υποδοχέας μπορεί να είναι φτιαγμένο από διάφορα υλικά π.χ. ξύλο, χαρτόνι, plexiglass κτλ. αρκεί να έχει μονωθεί πλήρως με θερμόκολλα σιλικόνης και/ή χαρτοταινία, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες. Αν δεν μονωθεί πλήρως τότε η σιλικόνη θα διαρρεύσει έξω!
Βήμα 3 – Σταθεροποίηση πρωτότυπου: Τοποθετήστε το πρωτότυπο μέσα στο δοχείο-περιέκτη. Σε κάθε περίπτωση είναι προτιμότερο να κολλήσετε το πρωτότυπο μέσα στο δοχείο για να μην κινηθεί, ιδιαίτερα δε, αν είναι ελαφρύ και υπάρχει κίνδυνος να επιπλέει μέσα στη σιλικόνη. Χρησιμοποιώντας το θερμοπίστολο μπορείτε να κολλήσετε το πρωτότυπο. Στο παράδειγμα με την κορνίζα χρησιμοποιήσαμε πλαστελίνη γύρω γύρω, ώστε να αποτρέψουμε τη σιλικόνη να περάσει κάτω από την κορνίζα, καθώς το πρωτότυπό μας δεν ήταν εντελώς επίπεδο από πίσω. Αυτή είναι μία συνήθης πρακτική, αλλά προσέξτε να μην ξεχάσετε να μονώσετε την πλαστελίνη με αποκολλητικό προτού χυτεύσετε τη σιλικόνη, γιατί η σιλικόνη αντιδρά με την πλαστελίνη και δεν θα στεγνώσει σωστά.
Βήμα 4 – Ανάμιξη: Σε ένα δοχείο μίας χρήσης ενώνετε τα 2 συστατικά της σιλικόνης (βάση + καταλύτης) με προσοχή, ζυγίζοντας στη ζυγαριά σας ίση ποσότητα βάσης και καταλύτη.  Αναμιγνύετε πολύ καλά για να ομογενοποιηθεί εντελώς το μίγμα και το χρώμα να είναι ενιαίο.
Προσοχή: Αναδεύετε με αργές κινήσεις για να μην εγκλωβιστεί αέρας, που αργότερα θα δημιουργήσει φυσαλίδες στο καλούπι.
Βήμα 5 – Χρόνος Δουλέματος: Πρέπει πάντα να γνωρίζετε καλά τα χαρακτηριστικά της σιλικόνης που χρησιμοποιείτε ώστε να έχετε το βέλτιστο αποτέλεσμα. Η συγκεκριμένη σιλικόνη, ΖΑ22, έχει χρόνο δουλέματος 15 λεπτά, που σημαίνει ότι από τη στιγμή που θα ενώσετε τα 2 συστατικά έχετε 15 λεπτά για να τα αναμίξετε και να κάνετε τη χύτευση. Ο χρόνος στεγνώματος της ΖΑ22 είναι 90 λεπτά, επομένως αμέσως μετά τα 90 λεπτά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το καλούπι σας.
Βήμα 6 – Χύτευση: Χυτεύστε το μίγμα από απόσταση 30cm πάνω από το αντικείμενο και προσπαθήστε να διατηρήσετε τη ροή του μίγματος μικρή κατά την χύτευση, από σταθερό σημείο χύτευσης (δεν κουνάτε το χέρι σας) για να μην εγκλωβιστεί αέρας.
Βήμα 7 –  Στέγνωμα: Αφήστε τη σιλικόνη ακίνητη στο πάγκο εργασίας σας να πήξει πριν την αφαιρέσετε από το δοχείο-υποδοχέα. Το καλούπι σας είναι έτοιμο σε 90 λεπτά!
Βήμα 8 – Χρήση του καλουπιού σιλικόνης: Μέσα στο καλούπι σιλικόνης μπορείτε να χυτεύσετε πολλά υλικά όπως γύψο, σαπούνι, κερί, ρητίνες (A1 Acrylic one, πολυεστερικές, πολυουρεθανικές, εποξικές), υγρό γυαλί ακόμα και μέταλλα μέχρι 450 βαθμούς Κελσίου (σε ειδικές σιλικόνες υψηλών θερμοκρασιών) και φυσικά, σοκολάτα και ζαχαρόπαστα (σε ειδική σιλικόνη τροφίμων). Τα καλούπια σιλικόνης αντέχουν έως θερμοκρασία 220 βαθμών Κελσίου και πρέπει να μην τα αφηνετε εκτεθειμένα στον ήλιο.

alfakem_final

Μια δημιουργία από την alfakem



 Εάν σας άρεσε αυτή η δημιουργία μοιραστείτε την ή κάντε την αγαπημένη σας!

Αφήστε σχόλιο

Τα πιο δημοφιλή

Επικοινωνία

ΔΥΡΟΣ ΕΠΕ
Πύργου Δυρού 34, Περιστέρι, Αθήνα, 12134
Τηλ: 210 5736513, 210 5736334
Fax: 210 5736525

Email: dyros@dyros.com.gr

Τοποθεσία στο χάρτη

Το Creativity στο Pinterest!

Copyright © 2016. Created by ΔΥΡΟΣ ΕΠΕ - Απαγορεύεται η αναδημοσίευση άρθρων, αποσπασμάτων και φωτογραφικού υλικού, χωρίς την άδεια του περιοδικού.

Η δημιουργικότητα σε όλο της το μεγαλείο!
Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα για να λαμβάνετε τα νέα μας.
Για Free downloads: Πατρόν, μοτίβα, ετικέτες κι άλλα χρήσιμα
για τις κατασκευές σας κάντε κλικ εδώ
Creativity! Το περιοδικό της Δημιουργίας!
Συμπληρώστε τη φόρμα για να λαμβάνετε τα νέα μας!
Free download: Mοτίβα, Πατρόν και άλλα χρήσιμα για τις κατασκευές σας.
Το όνομα σας
Το email σας