Βάζα μαρμελάδας
– Συγκεντρώστε ό,τι σχήμα και μέγεθος από βαζάκια έχετε. Τα ιδανικότερα βάζα για μαρμελάδες είναι αυτά που έχουν βιδωτό καπάκι.
– Τα βάζα πρέπει να είναι πολύ καθαρά γι’ αυτό πλύντε τα με ζεστό νερό και σαπούνι και στη συνέχεια ξεπλύνετε με άφθονο ζεστό νερό πριν τα στραγγίξετε.
– Τοποθετήστε τα γυάλινα βάζα πάνω στο ράφι του φούρνου αφού πρώτα έχετε βάλει μια πετσέτα από κάτω.
– Θερμαίνετε το φούρνο στους 110oC, για 20-30 λεπτά, λίγο πριν από τη χρήση τους.
– Το βάζο θα πρέπει να βγει από το φούρνο ζεστό, έτοιμο για να το γεμίσετε με τη ζεστή μαρμελάδα.
– Πάντα να προετοιμάζετε λίγη ποσότητα περισσότερα από ό, τι νομίζετε ότι θα χρειαστείτε, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων μικροσκοπικών βάζων, για να τα χρησιμοποιήσετε για τις τελευταίες κουταλιές.
Γέμισμα και αποθήκευση
> Έχετε προετοιμάσει τα βάζα βάζοντάς τα στο φούρνο και φυσικά η σπιτική σας μαρμελάδα είναι έτοιμη.
> Βάλτε τη μαρμελάδα στα βάζα σας, γεμίζοντάς τα έως το χείλος (απαραίτητα).
> Σφραγίστε τα βάζα με τα βιδωτά καπάκια (ενδείκνυται βιδωτό καπάκι).
> Γυρίστε τα γεμάτα μαρμελάδα βάζα σας, ανάποδα και αφήστε τα να κρυώσουν.
Φύλαξη και προστασία
> Όλα τα βάζα πρέπει να φυλάσσονται πολύ καλά κλεισμένα, έτσι ώστε να μην μπορεί να μπει αέρας.
> Σημαντικότερο όλων είναι η διατήρηση και πρόληψη της φθοράς που προκαλείται από την ανάπτυξη των ζυμομυκήτων, μυκήτων και βακτηρίων.
> Οι οργανισμοί καταστρέφονται σε θερμοκρασία αρκετά υψηλή και όταν αποστειρώνονται.
> Τα γλυκά του κουταλιού που περιέχουν 60% ή και περισσότερο ζάχαρη είναι λιγότερο επιρρεπής στην ανάπτυξη των ζυμομυκήτων, όπου είναι και ο λόγος όταν οι μαρμελάδες περιέχουν λιγότερη ζάχαρη (light) πρέπει να καταναλώνονται πιο γρήγορα.
Διακοσμήστε τα βάζα μαρμελάδας με φινέτσα!
> Αφού έχουν κρυώσει τα βάζα μαρμελάδας, μπορείτε να διακοσμήσετε, σκεπάζοντας τα καπάκια τους με ένα κομμάτι ύφασμα, στερεώνοντάς το με μια λεπτή κορδέλα.
> Συμπληρώστε τη διακόσμηση με μια μικρή ετικέτα (κατεβάστε από εδώ) την οποία αφού τρυπήσετε με το διακορευτή την περνάτε στην διακοσμητική κορδέλα.
> Γράψτε τι γεύση μαρμελάδας περιέχει το βάζο αλλά και την ημερομηνία παραγωγής.
ΣΥΝΤΑΓΗ: Μαρμελάδα με φράουλα και φραγκοστάφυλλο
Η Άνοιξη έχει πληθώρα φρούτων όπου μπορούμε να επιλέξουμε για να φτιάξουμε νόστιμες και γευστικές μαρμελάδες. Με πράσινα φραγκοστάφυλα και κατακόκκινες φράουλες δημιουργούμε μια θρεπτική μαρμελάδα που όχι μόνο έχει υπέροχη γεύση, αλλά είναι και πολύχρωμη! Αυτός ο ασυνήθιστος συνδυασμός ξεπερνά κάθε προσδοκία φτιάχνοντας την τέλεια μαρμελάδα.
Οδηγίες
> Τοποθετούμε τα πράσινα φραγκοστάφυλλα σε ένα αντικολλητικό τηγάνι με 3 κουταλιές της σούπας νερό. Ζεσταίνουμε ελαφρά και σιγοβράζουμε μέχρι τα φραγκοστάφυλα να μαλακώσουν. Στη συνέχεια προσθέτουμε τις φράουλες. Βράζουμε για 5 λεπτά μέχρι οι καρποί ν’ αρχίσουν να χάνουν το σχήμα τους και να γίνουν χυμός.
> Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε απαλά σε χαμηλή φωτιά μέχρι η ζάχαρη να διαλυθεί εντελώς. Δυναμώνουμε τη φωτιά και βράζουμε γρήγορα μέχρι να φτάσει στο σημείο πήξης. Ξαφρίζουμε εάν είναι απαραίτητο.
> Ρίχνουμε τη μαρμελάδα σε ζεστό, αποστειρωμένο βάζο και το σφραγίζουμε.
Ιδέα
> Τα βαζάκι μαρμελάδας είναι μια όμορφη, χειροποίητη πρόταση για μπομπονιέρα βάφτισης ή γάμου. Μπορείτε να φτιάξετε διαφόρων γεύσεων μαρμελάδα ή γλυκό του κουταλιού.
> Αγοράστε μικρά γυάλινα βαζάκια και ό,τι διακοσμητικά θέλετε για το στολισμό κάθε μπομπονιέρας και ξεκινήστε τη διαδικασία.
> Εναλλακτικά μπορείτε να βάλετε κάθε βαζάκι σε ένα μικρό (λευκό ή φυσικό χρώμα) σακουλάκι και να διακοσμήσετε αυτό με πολύ κομψό τρόπο.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι διακόσμησης. Ο πιο όμορφος και συγχρόνως μοναδικός στολισμός είναι αυτός της φαντασίας σας και του γούστου σας!
Εάν σας άρεσε αυτή η δημιουργία μοιραστείτε την ή κάντε την αγαπημένη σας!