Με τη ζωγραφική, κάποιος ή το… έχει ή δεν το έχει! Επειδή όμως οι περισσότεροι ανήκουμε στη δεύτερη κατηγορία, εδώ θα σας αποκαλύψουμε μερικά μυστικά και τρικ που θα σας βοηθήσουν να κάνετε θαύματα.
Εύκολα σχέδια
>Δεν υπάρχει πιο εύκολο μοτίβο, που μπορεί να επαναλαμβάνεται, από το γραμμικό!
>Ξεκινήστε από τα πιο απλά: τετράγωνα, κύκλοι, τρίγωνα… Το μόνο που χρειάζεται είναι να γίνει σωστό μασκάρισμα είτε με απλή ταινία είτε με οποιοδήποτε αυτοκόλλητο που θα δώσει κάποιο ενδιαφέρον σχήμα! Π.χ., για βούλες, δοκιμάστε τις αυτοκόλλητες ενισχύσεις για διάτρητα φύλλα (rings).
>Αν σας βρίσκεται και κάποιο στένσιλ, τότε οι επιλογές σχημάτων πληθαίνουν!
Υλικά & Εργαλεία
–Χρώματα για πορσελάνη
-Ειδικά διαλυτικά χρώματος
–Μαρκαδόροι για πορσελάνη
-Μολύβι
-Καρμπόν
-Πινέλα
-Μπολάκι για το διαλυτικό
-Παλέτα
-Οικιακός φούρνος
Μοτίβα (πατρόν) φύλλων θα βρείτε στην ιστοσελίδα μας www.periodikocreativity.gr.
Tο πρώτο που έχετε να κάνετε είναι να αντιγράψετε το μοτίβο πάνω στην κούπα σας. Με απλό μολύβι είναι λιγάκι δύσκολο, αλλά με καρμπόν τα πράγματα είναι πανεύκολα. Για να πετύχετε τη συγκεκριμένη απόχρωση, αναμειγνύετε κάθε φορά μια πινελιά από το βασικό χρώμα (εδώ ημιδιαφανές πράσινο σκούρο) με μια μικρή πινελιά από ειδικό διαλυτικό χρώματος (καλύτερα της ίδιας εταιρείας). Ακόμη κι αν το χρώμα που χρησιμοποιείτε είναι υδατοδιαλυτό, μην το αραιώσετε με νερό. Ξεκινήστε να ζωγραφίζετε από το περίγραμμα προς το κέντρο του φύλλου με αρκετά ανοιχτή απόχρωση. Μόλις στεγνώσει, περάστε δεύτερο χέρι (αλλάζοντας την αναλογία χρώμα-διαλυτικό), αν θέλετε το φύλλο να έχει πιο σκούρα απόχρωση. Μην προσπαθήσετε να έχετε ομοιόμορφο παντού το χρώμα σας. Τέλος, με ένα λεπτό πινελάκι και λευκό ή σκούρο πράσινο χρώμα (όποια αντίθεση προτιμάτε), σχηματίστε τα νεύρα του φύλλου. Αφήστε τα χρώματα να στεγνώσουν και ψήστε τα στον φούρνο, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του κατασκευαστή.
Οδηγίες
>Χρησιμοποιήστε χρώματα που:
-είναι κατάλληλα για σκεύη που έρχονται σε επαφή με τροφές, δεν περιέχουν μόλυβδο ή κάδμιο (και γενικά τοξικές πρώτες ύλες) και δεν αλλοιώνονται (π.χ,, από αλκοόλ, χυμό λεμονιού κ.λπ.). Τις ίδιες προδιαγραφές, βέβαια, πρέπει να έχουν και οι διαλύτες που θα χρησιμοποιήσετε. Επιπλέον, αποφύγετε να ζωγραφίσετε τα σκεύη σας έστω και εξωτερικά με ακατάλληλα χρώματα, πιστεύοντας ότι δεν πειράζει αφού τα σημεία αυτά δεν έρχονται σε επαφή με την τροφή.
-ενδείκνυνται για το σκεύος που θα ζωγραφίσετε (π.χ., για ψημένη πορσελάνη και πηλός, γυαλί, πιρέξ κ.λπ.).
-είναι ανθεκτικά στο πλυντήριο πιάτων και στα υγρά πιάτων.
-μπορούν να ψηθούν σε οικιακό συμβατικό φούρνο.
>Ζωγραφίστε σκεύη που μπορούν να «ψηθούν». Συνήθως το ψήσιμο των χρωμάτων γίνεται περίπου έως τους 160oC σε οικιακό συμβατικό φούρνο.
>Καθαρίστε καλά την επιφάνεια πάνω στην οποία θα ζωγραφίσετε, ώστε να μην υπάρχει ίχνος λιπαρότητας.
>Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες του κατασκευαστή για το στέγνωμα, το ψήσιμο και γενικά σε ό,τι αφορά «χρόνους».
>Καλό είναι να μην αναμειγνύετε προϊόντα διαφορετικών κατασκευαστών.
Εάν σας άρεσε αυτή η δημιουργία μοιραστείτε την ή κάντε την αγαπημένη σας!
Αφήστε σχόλιο