Σε αυτή εδώ την ανάρτησή μας είχαμε μιλήσει για το ποδαράκι που χρειαζόμαστε για να κάνουμε ελεύθερο καπιτονάρισμα και είχαμε πει ότι υπάρχουν διαφορετικοί τύποι ανάλογα με τη μηχανή σας.
Πάρτε λοιπόν το ποδαράκι σας, βάλτε το στη μηχανή σας
Κατεβάστε τα δοντάκια της μηχανής. Στην πρώτη φωτογραφία βλέπετε τα δοντάκια πάνω και στη δεύτερη τα βλέπετε κατεβασμένα. Θυμηθείτε ότι για να κατέβουν τα δοντάκια είτε κατεβάζετε τον ειδικό διακόπτη που έχει η μηχανή σας είτε κουμπώνετε από πάνω την ειδική πλακέτα. Αν δείτε ότι βάζοντας την πλακέτα, δεν μπορείτε να κινήσετε το ύφασμά σας, βγάλτε την και βάλτε το μήκος του γαζιού στο 0. Με τον τρόπο αυτό τα δοντάκια θα ανεβοκατεβαίνουν αλλά δεν θα κινούν το ύφασμα.
Κάντε ένα σάντουιτς και δεν εννοώ με ζαμπόν τυρί (μιλήσαμε γι’ αυτό εδώ) (να μπει ο σύνδεσμος και καθήστε στη μηχανή σας. Πάρτε μερικές βαθιές ανάσες. Το ελεύθερο καπιτονάρισμα είναι το πιο προκλητικό σημείο στο κουίλτινγκ. Απαιτεί δεξιότητα αλλά σου δίνει και μεγάλη ικανοποίηση. Φανταστείτε ότι καθήσατε στη μηχανή για να ζωγραφίσετε και αντί για το μολύβι έχετε τη βελόνα της μηχανής σας, ενώ το χαρτί σας είναι το ύφασμα με τη βάτα.
Προκαταβολικά σας λέω ότι θέλει ώρες εξάσκησης. Μη φοβηθείτε. Καθήστε, πειραματιστείτε, κάντε λάθη, ανεχθείτε τα, συγχωρήστε τον εαυτό σας και προχωρήστε. Μόνο έτσι θα μάθετε.
Λίγα τα μυστικά του:
• Πρώτο και βασικό ότι χρειάζεται να αποκτήσετε τον τέλειο συντονισμό ανάμεσα στην ταχύτητα με την οποία κινείτε το ύφασμα και το πόσο πολύ πιέζετε το πεντάλ με το πόδι σας. Αν το χέρι σας πάει γρήγορα και το πόδι πιέζει λίγο, τότε έχουμε γαζιά μεγάλα σαν τρύπωμα. Αν το αντίθετο, δηλαδή αργά το χέρι και πιέζετε το πεντάλ στο φουλ τότε έχετε γαζιά μικρά-μικρά. Το ποια θα είναι η κατάλληλη ταχύτητα για σας, θα το βρει καθένας μόνος του. Μπορεί να τα κάνετε όλα αργά, μπορεί όταν εξασκηθείτε να πηγαίνετε σφαίρα, αλλά μπορεί και μια μέτρια ταχύτητα να είναι η κατάλληλη για σας.
• Στην αρχή θα προσπαθείτε να κάνετε κύκλους και θα σας βγαίνουν γωνίες. Μην ανησυχείτε. Κι αυτό μες το παιχνίδι είναι. Είπαμε, είναι θέμα εξάσκησης!
• Στερεώνουμε την κλωστή μας όταν ξεκινάμε και όταν σταματάμε κάνοντας μερικές βελονιές επί τόπου.
Και επειδή είμαι σίγουρη ότι θα σας έχει πιάσει κιόλας πανικός, θα σας πω κι άλλο ένα μυστικό. Η κίνηση που κάνουμε στο ελεύθερο καπιτονάρισμα, ελέγχεται στο ίδιο σημείο του εγκεφάλου μας με την κίνηση που κάνουμε για να ζωγραφίσουμε. Γι αυτό λοιπόν, τυπώστε τα σχέδια που σας δίνω παρακάτω, πριν πάτε στη μηχανή και αρχίστε να πατάτε με το μολύβι σας ακολουθώντας κίνηση του κάθε σχεδίου. Μετά επαναλάβετε την ίδια κίνηση σε ένα φύλλο άσπρο χαρτί και μόνο όταν το καταφέρετε ικανοποιητικά, τότε πάτε στη μηχανή σας. Πρώτα σε ένα ύφασμα με βάτα που δεν σας ενδιαφέρει και μετά στο κανονικό σας έργο.
Με το ελεύθερο καπιτονάρισμα μπορείτε να κάνετε στην κυριολεξία ό,τι σχέδιο σας έρθει στο μυαλό. Τελείως ελεύθερο ή επαναλαμβανόμενο. Σε μερικές περιπτώσεις χρειάζεται να σχεδιάστε με ένα μολύβι που φεύγει κάποιους οδηγούς για να ξέρετε πώς θα κινηθείτε, αλλά κατά κανόνα το ελεύθερο είναι ελεύθερο.
Δείτε παρακάτω μερικά παραδείγματα ελεύθερου καπιτοναρίσματος για αρχαρίους και σε άλλη ανάρτηση θα επανέλθω με πιο σύνθετα σχέδια. Να εξασκηθείτε και λίγο στο μεταξύ!
Και τώρα που είδατε και καταλάβατε κατ’ αρχήν τι σημαίνει ελεύθερο καπιτονάρισμα, αρχίστε να εξασκείστε! Το αποτέλεσμα μετά από μερικές ώρες ασκήσεων θα σας αποζημιώσει.
Κείμενα & φωτογραφίες: Μάνια Χατζηιωαννίδη
Εάν σας άρεσε αυτή η δημιουργία μοιραστείτε την ή κάντε την αγαπημένη σας!
Αφήστε σχόλιο