ΠΟΛΥΜΕΡΗΣ ΠΗΛΟΣ TIPS ΑΝΟΙΞΗ

Γνωριμία με τον Πολυμερή πηλό!

Το αγαπημένο υλικό που χρησιμοποιούν εκατοντάδες χειροτέχνες σε όλον τον κόσμο!

Ο πολυμερής πηλός είναι ένα από τα αγαπημένα υλικά των ανθρώπων που ασχολούνται με δημιουργίες και είναι ένα υλικό αρκετά προσιτό όσον αφορά την αγορά του.
Οι βασικές κατηγορίες πηλών είναι δύο: ο λευκός πηλός που στεγνώνει αποκλειστικά με φυσικό τρόπο, δηλαδή με την έκθεσή του στον αέρα και ο πηλός που χρειάζεται θερμική επεξεργασία, δηλ.  ψήσιμο σε φούρνο.
Στην αγορά (καταστήματα ειδών χόμπυ, βιβλιοχαρτοπωλεία κλπ.) θα βρείτε διάφορες μάρκες απλού έτοιμου πηλού και πολυμερικού πηλού. Οι μεταξύ τους διαφοροποιήσεις έχουν να κάνουν με τη σκληρότητα του πηλού πριν τον πλάσουμε, με τη σκληρότητα που θα έχει ο πηλός αφότου τον ψήσουμε, τη θερμοκρασία που ψήνεται ο κάθε τύπος πηλού (π.χ. κάθε συσκευασία αναγράφει σε ποια θερμοκρασία πρέπει να ψηθεί ο αντίστοιχος πηλός), με την ανθεκτικότητά του, με τις χρωματικές επιλογές του αλλά και με την υφή και την πλαστικότητα.
Ο απλός έτοιμος πηλός (λευκός) είναι αρκετά οικονομικός και η ποσότητα αρκετή για να φτιάξετε τα πρώτα σας απλά αντικείμενα. Όποιο προϊόν και αν επιλέξετε το βασικό είναι να ακολουθήσετε τις οδηγίες του κάθε κατασκευαστή σε ό,τι αφορά τις μεθόδους και χρόνους για το στέγνωμα έτσι ώστε τα αντικείμενα-κατασκευές να είναι ανθεκτικά στον χρόνο.
Ο πολυμερής πηλός είναι ένα εύπλαστο συνθετικό υλικό που παραμένει ελαστικός μέχρι να ψηθεί σε χαμηλή θερμοκρασία. Είναι ανθεκτικό υλικό, έχει λεία υφή, είναι εύκολος στη χρήση του και έχει απεριόριστες δυνατότητες. Είναι ένα ασφαλή υλικό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από τα μικρά παιδιά.
Αν έχετε αποφασίσει τι θα φτιάξετε, προμηθευτείτε τα βασικά χρώματα (μπλε, κίτρινο, φούξια, λευκό και μαύρο) με τα οποία αναμιγνύοντάς τα θα δημιουργήσετε τις δικές σας αποχρώσεις, όπως ακριβώς κάνουμε και με τα χρώματα ζωγραφικής.
Οι εφαρμογές του είναι άπειρες… από διακοσμητικά ή χρηστικά αντικείμενα έως λεπτά και μικρά κοσμήματα.

Πως και από πού να αρχίσετε
Για να ξεκινήσετε τις χειροτεχνίες με πολυμερή πηλό χρειάζεται να προμηθευτείτε τα βασικά εργαλεία για να έχετε πετυχημένα αποτελέσματα. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν διάφορα εργαλεία και υλικά που μπορείτε να αγοράσετε, για να ξεκινήσετε μπορείτε να αξιοποιήσετε διάφορα «εργαλεία» από την κουζίνα σας π.χ. τον πλάστη που ανοίγετε φύλλο κλπ.
Κατά τη γνώμη μας τα 5 βασικά υλικά για αρχάριους είναι:
> Πολυμερή πηλό
> Μια επιφάνεια εργασίας (ένα κομμάτι γυαλί)
> Ένα roller (πλάστης)
> Ένα κοπίδι
> Φούρνο

Επιφάνεια εργασίας: Οι καλύτερες επιφάνειες για να εργαστείτε με τον πηλό είναι μια ομαλή επιφάνεια ενός κεραμικού πλακιδίου, ένα κομμάτι plexi-glass ή ένα κομμάτι γυαλί, γιατί οι επιφάνειες αυτές δεν αφήνουν τον πηλό να κολλήσει πάνω τους. Θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε ταινία για να το στερεώσετε στο τραπέζι για να μην μετακινείτε η επιφάνεια. Μην χρησιμοποιείτε την επιφάνεια του τραπεζιού σας ή οποιαδήποτε άλλη επιφάνεια γιατί ο πηλός μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην επιφάνεια του τραπεζιού σας όπως π.χ. να αφήσει λεκέδες.

Φούρνος: Το ψήσιμο είναι το πιο σημαντικό στοιχείο επιτυχίας στις δημιουργίες από πολυμερή πηλό. Μπορείτε να δημιουργήσετε τα πιο όμορφα πράγματα από πηλό, αλλά αν λιώσουν ή σπάσουν επειδή δεν είναι σωστά ψημένα αυτό θα είναι στενάχωρο. Ο πολυμερής πηλός πρέπει να ψηθεί σε κανονικό φούρνο για να γίνει σκληρός και ανθεκτικός. Για να ψήσετε τις δημιουργίες σας θα χρειαστείτε ένα φούρνο που μπορεί να προγραμματιστεί με ακρίβεια, για να δημιουργήσει θερμοκρασίες μεταξύ 105 °C έως 150 °C, σύμφωνα με τις οδηγίες των κατασκευαστών. Κάθε τύπος πηλού στη συσκευασία του αναγράφει οδηγίες για τη θερμοκρασία που θα πρέπει να ψηθεί.

pilos55
Συμβουλή: Να θυμάστε πως κατά τη διάρκεια του ψησίματος ο πηλός, χάνοντας την υγρασία του, συρρικνώνεται ελαφρά. Αν κάποια δημιουργία που φτιάχνετε πρέπει να έχει συγκεκριμένο μέγεθος, εξ αρχής φτιάξτε την 1-2 χιλ. μεγαλύτερη για να έχετε στο τέλος το ιδανικό μέγεθος.

Κράτα το Εάν σας άρεσε αυτή η δημιουργία μοιραστείτε την ή κάντε την αγαπημένη σας!

Τα πιο δημοφιλή

Επικοινωνία

ΔΥΡΟΣ ΕΠΕ
Πύργου Δυρού 34, Περιστέρι, Αθήνα, 12134
Τηλ: 210 5736513, 210 5736334
Fax: 210 5736525

Email: dyros@dyros.com.gr

Τοποθεσία στο χάρτη

Το Creativity στο Pinterest!

Copyright © 2016. Created by ΔΥΡΟΣ ΕΠΕ - Απαγορεύεται η αναδημοσίευση άρθρων, αποσπασμάτων και φωτογραφικού υλικού, χωρίς την άδεια του περιοδικού.

Η δημιουργικότητα σε όλο της το μεγαλείο!
Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα για να λαμβάνετε τα νέα μας.
Για Free downloads: Πατρόν, μοτίβα, ετικέτες κι άλλα χρήσιμα
για τις κατασκευές σας κάντε κλικ εδώ
Creativity! Το περιοδικό της Δημιουργίας!
Συμπληρώστε τη φόρμα για να λαμβάνετε τα νέα μας!
Free download: Mοτίβα, Πατρόν και άλλα χρήσιμα για τις κατασκευές σας.
Το όνομα σας
Το email σας