PATCHWORK ΜΑΘΕ ΠΩΣ

Λίγα λόγια για τις τεχνικές Patchwork και Quilting

Τεχνικές Patchwork και Quilting

Δύο είναι οι πολύ βασικές έννοιες που βλέπουμε ειδικά όταν σερφάρουμε στο Διαδίκτυο:

Patchwork = Patch (μπάλωμα, μικρό κομμάτι ύφασμα) και work (δουλειά). Δηλαδή για να κάνουμε Πάτσγουορκ δουλεύουμε με μικρά κομμάτια ύφασμα, τα οποία τα ενώνουμε είτε στο χέρι είτε με τη βοήθεια της μηχανής. Φτιάχνουμε δηλαδή ένα νέο ύφασμα στο μέγεθος που το θέλουμε, το οποίο αποτελείται από μικρά – μικρά κομματάκια.

quiltingΟ τρόπος που ενώνουμε τα κομματάκια μάς δίνει και το αντίστοιχο αποτέλεσμα. Μεγάλη σημασία στο πάτσγουορκ έχουν και οι χρωματικοί συνδυασμοί, μια και μπορεί να απογειώσουν το τελικό αποτέλεσμα.

Quilting = (προέρχεται από τη λατινική λέξη culcita που σημαίνει σάκος γεμισμένος). Αυτό που λέμε με μια ξενόφερτη πάλι λέξη καπιτονάρισμα. Δηλαδή όταν έχουμε δύο κομμάτια ύφασμα και ενδιάμεσα βάτα και τα κάνουμε σαν ένα σάντουιτς, προκειμένου να γίνουν ένα ζεστό πάπλωμα ή απλώς όταν θέλουμε το τελικό μας προϊόν να έχει όγκο και να μην είναι τελείως επίπεδο.

sandwichH έννοια του quilting τείνει να υπερκαλύψει τα τελευταία χρόνια στο Διαδίκτυο και αυτή του πάτσγουορκ. Όμως έχετε κατά νου ότι μπορεί να έχουμε μόνο πάτσγουορκ, πχ σε ένα τραπεζομάντηλο που μόνο θα φοδράρουμε ή μόνο quilting σε ένα πάπλωμα με μονοκόμματο ύφασμα).

Είναι αλήθεια ότι το πάτσγουορκ θέλει σε μεγάλο βαθμό (ιδιαίτερα αν κάποιος ασχολείται με το παραδοσιακό πάτσγουορκ), πειθαρχία, τεχνική, αλλά το αποτέλεσμα σε αποζημιώνει. Μπορεί κανείς να κάνει πάτσγουορκ χρησιμοποιώντας υφάσματα που έχει στο σπίτι του, έχει βαρεθεί να τα βλέπει και θέλει να τους αλλάξει τη χρήση τους. Παλιά σεντόνια, πουκάμισα που έχουν τρυπούλες, τραπεζομάντηλα που έχουμε βαρεθεί, μπορεί να γίνουν η πρώτη ύλη για τις πρώτες δοκιμές μας.

Σύντομη ιστορία

Ξεκίνησε στην Ευρώπη, αλλά σίγουρα βρήκε μεγάλη άνθηση στην Αμερική, όπου έφτασε με τους Εγγλέζους και Ολλανδούς αποίκους. Πέραν της προφανούς σημασίας που είχε στην οικονομία των οικογενειών, μια και τα υφάσματα ανακυκλώνονταν στο έπακρο, ήταν και μια διέξοδος για κοινωνική ζωή, δεδομένου ότι ήταν κάτι που έκαναν οι γυναίκες δουλεύοντας σε παρέες (quilting bees).

Όταν αργότερα τα βαμβακερά υφάσματα έγιναν πιο προσιτά στη μεσαία κοινωνική τάξη άρχισαν και τα έργα με πάτσγουορκ να βρίσκουν τη θέση τους και ως έργα τέχνης. Όταν δε εφευρέθηκε και η μηχανή ραψίματος, η τέχνη αυτή πήρε μεγάλη ώθηση.

Στην Ελλάδα εντονότερη παρουσία έχουμε μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, όταν ήρθε από την Τουρκία με τους πρόσφυγες, μια και μέχρι τότε γινόταν ευκαιριακά, χωρίς να αποτελεί μέρος της παράδοσής μας. Είναι περισσότερο γνωστά τα καπιτοναρισμένα παπλώματα με μονοκόμματο ύφασμα (σατέν όταν προορίζονταν για νυφιάτικα ή βαμβακερό για καθημερινή χρήση), που όμως καπιτοναρίζονταν, προκειμένου να κρατηθεί στη θέση του το υλικό που έμπαινε ανάμεσα στο πάνω και το κάτω ύφασμα (βαμβάκι ή μαλλί σε ακατέργαστη μορφή).

Το Quilting από την άλλη πλευρά έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Αίγυπτο και Κίνα. Συναντώνται δείγματα το Μεσαίωνα, όταν φορούσαν καπιτοναρισμένα ρούχα κάτω από τις πανοπλίες τόσο για το κρύο όσο και για να αντέξουν το βάρος, στην Αναγέννηση και συνεχώς μέχρι τις μέρες μας.

 

Κείμενα & φωτογραφίες: Μάνια Χατζηιωαννίδη Εάν σας άρεσε αυτή η δημιουργία μοιραστείτε την ή κάντε την αγαπημένη σας!

Αφήστε σχόλιο

Η δημιουργικότητα σε όλο της το μεγαλείο!
Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα για να λαμβάνετε τα νέα μας.
Για Free downloads: Πατρόν, μοτίβα, ετικέτες κι άλλα χρήσιμα
για τις κατασκευές σας κάντε κλικ εδώ
Creativity! Το περιοδικό της Δημιουργίας!
Συμπληρώστε τη φόρμα για να λαμβάνετε τα νέα μας!
Free download: Mοτίβα, Πατρόν και άλλα χρήσιμα για τις κατασκευές σας.
Το όνομα σας
Το email σας